FUNNSTED: Janne Jemtland ble funnet i Glomma den 13. januar. Ektemannen er tiltalt for forsettlig drap. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FUNNSTED: Janne Jemtland ble funnet i Glomma den 13. januar. Ektemannen er tiltalt for forsettlig drap. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Jemtland-drapet:

Fant grus i lungene til Janne Jemtland

Politiet tok vannprøver for å oppklare hvor Janne Jemtland druknet.

HAMAR (Dagbladet): Etterforskningsleder i Janne Jemtland-saken, Trond Blikstad, inntok like etter klokka 12 vitneboksen i saken der Svein Jemtland står tiltalt for forsettlig drap på sin kone. Under hans forklaring kom det fram at politiet har sikret seg vannprøver fra en rekke steder i Brumunddal for å forsøke å svare på hvor Janne Jemtland ble druknet.

Tidligere er det kjent at Jemtland ble skutt i hodet, men at dødsårsaken var drukning. Mens påtalemyndigheten mener at dette må ha skjedd to til tre timer etter at hun ble skutt, hevder ektemannen at hun først var i kontakt med vann nærmere ett døgn etter at hun ble skutt. Dette skal ha vært da han dumpet henne i Glomma fra Eid bru.

Drukningstidspunktet

Blikstad var etterforskningsleder i Jemtland-saken fra første dag. I retten ble han i dag grillet av Svein Jemtlands forsvarer, advokat Christian Flemmen Johansen, om de vinterlige forholdene i Brumunddal i desember og januar og hvordan politiet søkte etter Janne Jemtland. Der ble blant annet tidspunktet for når og hvor Jemtland faktisk døde et sentralt tema.

Årsaken til utspørringen av etterforskningslederen er nettopp at påtalemyndigheten mener Janne Jemtland ble druknet ved å bli senket i vann kort tid etter at skuddet falt 02.15 natt til 29. desember. Det har foreløpig ikke vært sagt hvor eller når dette skjedde. Hans forsvarere er også kritiske til konklusjonen.

- Saga ved Veldre er tre kilometer fra hjemmet. Der renner vannet ganske raskt. Jeg kan ikke si at det var åpent vann der i januar 2018, for da var det ikke søkt der, sier Blikstad.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Vannet ble først undersøkt 24. oktober i år, altså nesten ti måneder etter at Janne Jemtland ble drept. Da vannprøvene ble tatt, ble det også funnet gjenstander som blir lagt fram i retten neste uke, blant annet en hårstrikk.

- Vi fikk en rapport i går etter at det var gjennomført undersøkelser med tanke på DNA. Men det er ikke konkludert med funn, sier Blikstad.

Flere åpne vannkilder

Statsadvokat og aktor Iris Storås tok over utspørringen av etterforskningslederen. Han forteller om flere åpne vannkilder i området rundt Brumunddal og Hamar i tida da Jemtland døde.

- Det er flere bekker og rennende vannkilder. Mjøsa var jo åpen, og det er ikke langt unna funnsted én og to. Det var store elver som var åpne, så har vi Næra i Utoset, heller ikke langt unna bopel. Vi har også springvannet hjemme, sier Blikstad.

Han legger til at det er tatt en rekke vannprøver i saken, både i Glomma, og andre steder. Årsaken har blant annet vært at man ønsker å finne svar på hvor Janne druknet.

- Formålet var at når man dør av drukning kan man få i seg alger som er helt spesifikke for der man drukner. Det ble tatt prøver i funnstedet i Glomma. I tillegg ble det tatt prøver i Brumundelva og de to stedene vi har nevnt, og i springvannet hjemme. Det er også tatt prøver av avdøde. De blir sjekka opp mot alger. Det ble ikke påvist alger i Janne. Det kan ha noe med temperaturen på årstida å gjøre og mengden av alger. Det var påvist alger av alle vannprøver, men ikke i springvannet hjemme, sier Blikstad.

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Grus i lungene

Forsvarer Christian Flemmen Johansen kommer med et oppfølgingsspørsmål etter at algene har vært tema. Han spør om det ble funnet noe annet i lungene, da Janne Jemtland ble undersøkt.

- Det vil rettsmedisinere forklare seg om. Men det ble funnet framgmenter i lungene, svarer Blikstad.

- Hva slags fragmenter?

- Det framstår som et fremmedlegeme, som grus. Det styrker teorien om drukning, sier han.

- Ser man grusen i sammenheng med en drukning?

- Nå er jeg litt på tynn is, men det har i hvert fall kommet så langt ned at rettsmedisinerne vil si noe om at drukning er et tema, svarer Blikstad.