Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant gull for 21 millioner på blåbærtur

Svenske kokkekoner lager Klondyke-stemning i Nord-Sverige. - Det er som en drøm, sier Harriet Svensson (64) til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Dette er en drøm som blir virkelighet, sier Harriet Svensson (64) til Dagbladet.no. 

Hun og venninnen Siv Wiik (69) ble landskjente etter at de fant Sveriges rikeste forekomst av gull og sink under en blåbærtur 21. august i fjor. 

De to kokkene Svensson og Wik kommer fra den lille landsbyen Överturingen i Västernorrlands fylke. Nå kan den svenske avisen Dagens Industri melde at de to damene har blitt millionærer etter at de solgte gruverettighetene til det kanadiske gruveselskapet Hansa Resources

- Bra med penger

- Det blir bra å få litt penger, men det viktigste er at dette kan skape arbeidsplasser for lokalsamfunnet, sier Svensson til Dagbladet.no. Hun forteller at hun og venninnen har lett etter gull i over 40 år. 

- Dagen vi fant gullet lette vi ikke etter gull - vi var på blåbærtur. Men vi fant ikke noe blåbær, så derfor tok vi fram geologhammeren og begynte å lete i et område hvor vi hadde funnet spor av gull i steinen, forteller Svensson.  

- Glitret som en fisk

Kokken forteller at de begynte å hogge på en liten fjellkant. 

SKAL FESTE: Siv Wiik (69) og Harriet Svensson (64). Foto: BO FERNSTRöM
SKAL FESTE: Siv Wiik (69) og Harriet Svensson (64). Foto: BO FERNSTRöM Vis mer

- Vi så ganske fort at morenen så veldig rar ut. Etter at vi hadde hogd oss lengre ned så vi noe som glitret som en fisk, sier Svensson. Og det de fant kom til å forandre livet til de eldre damene for alltid.

- Da vi tok en stor bit av steinen til analyse viste det seg at en tredjedel var sink, og at over 23 gram var gull. Da forsto vi at noe stort hadde skjedd, sier Svensson.

I tillegg fant de sølv, kopper og bly i steinen. Nå skal hun feire det store gullfunnet.
- Nå skal vi åpne sjampanjeflasken og sprute, sier Svensson.

image: Fant gull for 21 millioner på blåbærtur
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media