TOHODEHAI: En fisker i Mexicogolfen gjorde en uvanlig oppdagelse da han skar opp livmoren til en oksehai: Hun bar på et foster med to hoder. Foto: Patrick Rice / Shark Defense / Florida Keys Community College
TOHODEHAI: En fisker i Mexicogolfen gjorde en uvanlig oppdagelse da han skar opp livmoren til en oksehai: Hun bar på et foster med to hoder. Foto: Patrick Rice / Shark Defense / Florida Keys Community CollegeVis mer

Fant hai med to hoder

Fisker fikk seg en overraskelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere bekrefter funn av en tohodet oksehai i Mexicogolfen. Dette er første gang fenomenet blir observert hos akkurat denne arten, som er kjent for å være spesielt aggressiv og farlig.

Det var en fisker som oppdaget det uvanlige fosteret da han skar opp livmoren på en hai i 2011. Fisken døde kort tid etterpå, men ville uansett aldri greid å overleve med disse misdannelsene, sier førsteamanuensis Michael Wagner ved Michigan State University i en uttalelse.

- Dette er virkelig en av de mer interessante og sjeldne fenomenene, sier Wagner, som sammen med kolleger beskriver funnet i tidsskriftet Journal of Fish Biology.

MR-bilder av dyrets indre avslører adskilte hoder, hjerter og mager. Resten av kroppen går sammen mot midten og ender i en felles hale. I motsetning til siamesiske tvillinger, som er to sammenvokste individer, er dette ett enkeltindivid med dobbelhode, sier førsteamanuensisen.

Årsaken til denne sjeldne skavanken er ukjent.

- Det er bra at vi får dokumentert dette som del av verdens naturhistorie, men vi må finne mange flere før vi kan konkludere med hva som forårsaker dette, sier Wagner, som presiserer at ingenting tyder på at dette har sammenheng med forurensningen fra oljekatastrofen i 2010.

- Jeg kan se hvordan folk kan dra den konklusjonen på grunn av nærheten i tid til Deepwater Horizon-utblåsningen, men det spranget er grunnløst. Vi har rett og slett ikke noe bevis som støtter verken det eller noen andre årsaker, sier han.

 

INNSYN: Et MR-bilde av haifosteret viser at det har adskilte hoder, hjerter og mager. Foto: Patrick Rice / Shark Defense / Florida Keys Community College
INNSYN: Et MR-bilde av haifosteret viser at det har adskilte hoder, hjerter og mager. Foto: Patrick Rice / Shark Defense / Florida Keys Community College Vis mer