Fant haihode på kjepp i skogen

- Det begynner å lukte her nå, sier Langhus-mann om uvanlig funn.

HAISOMMER: Et haihode med en kjepp tredd gjennom er funnet på en maurtue i skogen på Langhus. Hvorfor det ligger der er ikke kjent, men det er på det rene at det dreier seg om en håbrann, sier marinbiolog Fredrik Myhre til Dagbladet. Foto: Morten Rangtoft
HAISOMMER: Et haihode med en kjepp tredd gjennom er funnet på en maurtue i skogen på Langhus. Hvorfor det ligger der er ikke kjent, men det er på det rene at det dreier seg om en håbrann, sier marinbiolog Fredrik Myhre til Dagbladet. Foto: Morten RangtoftVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vet du noe om haihodet i skogen? Tips oss på 2400@db.no eller sms/mms 2400.

(Dagbladet): Et haihode er funnet i skogen på Langhus i Akershus, langt fra fjord og åpent hav, melder oblad.no.

- Det begynner å lukte fryktelig her ute, sier Morten Rangtoft til Dagbladet, og forteller historien bak det makabre og relativt uvanlige funnet.

Kjepp i nakken - Jeg kom hjem fra hytta og traff en nabo. Han spurte «har du sett haihodet i skogen?». «Haihodet i skogen!?» svarte jeg. Det ble visst oppdaget på lørdagen, av hundefolk. Det er gjerne de som finner slikt. Det ligger 30-40 meter fra tomta mi, sier Rangtoft.

Han estimerer størrelsen på kraniet til å være mellom 40 og 50 centimeter, og forteller at det tidligere lå på en maurtue med «en kjepp stukket fra nakken og ut kjeften».

- Men kjeppen er borte nå. Det er tydeligvis noen som har vært og pirket borti, sier Rangtoft.

En håbrann Marinbiolog Fredrik Myhre i organisasjonen Hjelp havets haier sier imidlertid at det uten tvil er en håbrann; en totalfredet og utrydningstruet art som opptrer langs hele norskekysten.

- Du ser det på tennene. Det er veldig tydelig. Nederst på tanna er det et lite hakk, den er nærmest tretakket. Det er et bra kjennetegn, sier Myhre til Dagbladet.

På grunn av et velsmakende kjøtt og utstrakt fiske, ble håbrannen drevet nær utrydning på 60- og 70-tallet. I dag skal all bifangst av den opptil tre meter lange og 200 kilo tunge fisken registreres, før den eventuelt kan selges i fiskedisken.

- Det som er med håbrann, er at de blir kjønnsmodne i sent i livet - først i 12-13-årsalderen. De har en lang drektighetsperiode og får et svært begrenset antall avkom hver gang. Derfor er de veldig sårbare, sier Myhre.

Mysteriet løst? Overfor VG Nett hevder en 22-åring at det var han som la haihodet i skogen.

 - Jeg la haien der i god tro om at den ikke skulle få så mye oppmerksomhet. Jeg kjøpte haihodet for å ha kjeften som kunst på sjøbua på hytta, forteller mannen. Han la haihodet i ei maurtue, slik at maurene skulle spise det rent for kjøtt, sier han til VG.

En rekke lesere har tatt kontakt med Dagbladet for å opplyse at en håbrann på «rundt 80 kilo» har vært til salgs i en dagligvarebutikk på Kolbotn de siste dagene. Det er foreløpig ikke bekreftet om det dreier seg om samme fisk.

PIRKET PÅ? Kjeppen er nå borte, opplyser Morten Rangtoft som eier en tomt noen titalls meter unna haifunnet. Foto: Morten Rangtoft
PIRKET PÅ? Kjeppen er nå borte, opplyser Morten Rangtoft som eier en tomt noen titalls meter unna haifunnet. Foto: Morten Rangtoft Vis mer