Fant hasj hos dommer

TRONDHEIM (Dagbladet): I jakten på en narkosiktet 29-åring på rømmen, omringet væpnet politi sorenskriver Are Kobros bolig i Namsos. Seinere ble det funnet hasj og brukerutstyr under ransaking av dommerboligen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DOMMER: - Det må være mulig å skille mellom privat kontakt og mitt arbeid som sorenskrive, sier Are Kobro.

Sorenskriver Kobro sier til Dagbladet at han har kjent den narkomane 29-åringen i mange år, og at han har prøvd å bistå ham.

Men dommeren hevder bestemt at han ikke har hatt noe som helst kjennskap til hasjen og brukerutstyret som ble funnet i hans egen bolig.

Knust vindu

- Jeg har vært fraværende en uke, og et knust kjellervindu tyder på at han har vært i huset mitt mens jeg var borte, sier Kobro.

Først og fremst ser han på det som har skjedd som en tragedie for 29-åringen og hans familie.

- Det er selvsagt også et grovt tillitsbrudd, men når en har med en heroinmisbruker å gjøre må en være forberedt på sånt, sier Kobro.

Inhabil

Han har meldt seg selv inhabil i straffesaken mot 29-åringen, men gårsdagens fengslingsmøte gikk likevel for Namdal forhørsrett.

Politiadjutant Beate Brinch Sand sier til Dagbladet at politiet vurderte habilitetsspørsmålet i forhold til domstolen.

- Vi kom til at saken kunne føres for Namdal forhørsrett, selv om sorenskriveren er inhabil. Dette fordi det ikke er noen tvil om at dommerfullmektigen er habil, sier Brinch Sand.

29-åringen ble varetektsfengslet i fire uker, siktet for en rekke innbrudd, for bruk av hasj og for å ha slått en politikvinne i forbindelse med pågripelsen.

Ifølge forsvareren, advokat Birger Brandtzæg, erkjenner 29-åringen straffskyld for sju av de elleve forholdene i siktelsen.

Innbrudd

Det var mandag kveld 29-åringen ble tatt på fersk gjerning under et innbrudd ved Namdal sykehus.

Etter å ha hatt en samtale med sin forsvarer på politihuset i Namsos tirsdag, rømte han ved å hoppe ut av vinduet i andre etasje.

Det var i den forbindelse væpnet politi rykket ut og omringet sorenskriverens bolig. 29-åringen ble pågrepet da han var på vei til dette huset.

Den narkosiktede mannen er ikke kjent som voldelig, men politiadjutant Brinch Sand forsvarer politiets bruk av våpen med at han skal ha uttalt at han var suicidal.

- Vi visste også at han pleide å ha tilhold i denne boligen, hvor han kunne få tilgang til våpen, samtidig som han var i en ganske desperat situasjon da han rømte, sier Brinch Sand.

Avhør

Sorenskriver Kobro var selv med da politiet ransaket boligen hans og fant 2,5 milligram hasj, samt brukerutstyr.

- Vi mistenker ikke sorenskriveren for å ha gjort noe galt. Han har gitt en uformell forklaring, men vil seinere bli formelt avhørt, sier politiadjutanten.

Gudfar

Sorenskriver Are Kobro, som er gudfar til 29-åringens barn, mener at det som har skjedd ikke bør ha noe å si for hans jobb som dommer.

- Jeg ser på dette som en privat kontakt, som riktignok oppsto fordi jeg domfelte ham. Men det må være mulig å skille mellom en slik privat kontakt og mitt arbeid som sorenskriver, sier Kobro.