Fant hemmelige dokumenter om terrorfinansiering

Topphemmelige papirer funnet på tog i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag denne uka ble hemmelige dokumenter fra myndighetene etterlatt og funnet på et tog i Storbritannia. Dette er andre gang på en uke at slike papirer er kommet på avveie.

Avisa The Independent on Sunday fikk overlevert dokumentene etter at de ble funnet på et tog i London, og har nå levert dem tilbake til politiet.

Dokumentene handler blant annet om kamp mot finansiering av terrorisme og økonomisk kriminalitet. De inneholder kritikk av land som Iran, og skisserer hvordan landet kan manipulere banksystemer for å finansiere illegale masseødeleggelsesvåpen.

- Svært bekymret
Andre temaer som behandles er en mulig svindel mot internasjonale betalingssystemer på internett, og svakheter ved det britiske tollvesenets IT-systemer.

Myndighetene etterforsker allerede en lignende hendelse denne uka, der en person mistet dokumenter som blant annet handlet om Al-Qaidas svakheter. Disse dokumentene ble overlevert til BBC. Det er uklart om de to hendelse har noen tilknytning til hverandre.

Men også andre sikkerhetssvikter har preget den britiske regjeringen dette året. Blant annet har personlige opplysninger om 25 millioner mennesker kommet på avveie.

En talsmann for finansdepartementet, som håndterer saken, beklaget hendelsen i går.

- Vi er svært bekymret for det som har skjedd, og vil ta grep for å sikre oss at det ikke skjer i framtida, sier talsmannen.

Fant hemmelige dokumenter om terrorfinansiering

Kommer fra konferanse

Trolig stammer disse konfidensielle papirene fra en konferanse om global økonomisk kriminalitet som starter til uka, ledet av den internasjonale gruppen Financial Action Task Force (FATF). Planer for konferansen er blant papirene.

450 av verdens ledende eksperter på temaet er samlet i Storbritannia, og kilder sier til The Independent on Sunday at organisasjonens president Sir James Sassoon er rasende etter sikkerhetstabben.


Sky News\'
politiske kommentator Niall Paterson tror flere regjeringsmedlemmer vil sette spørsmålstegn ved om dette er noe særlig alvorlig.

- Men gitt at disse dokumentene handler om finansiering av global terrorisme, narkotika og hvitvasking, har det en grad av alvorlighet som gjør at folk vil legge merke til dette, mener han.

FUNNET PÅ TOG: Det var på et tog på på vei til stasjonen Waterloo i London som de hemmeligstemplede dokumentene ble funnet. De inneholder sensitive opplysninger om blant annet kampen mot terrorfinansiering. Illustrasjonsfoto: SHAUN CURRY/AFP/SCANPIX
FUNNET PÅ TOG: Det var på et tog på på vei til stasjonen Waterloo i London som de hemmeligstemplede dokumentene ble funnet. De inneholder sensitive opplysninger om blant annet kampen mot terrorfinansiering. Illustrasjonsfoto: SHAUN CURRY/AFP/SCANPIX Vis mer
FLERE TABBER: Storbritannias statsminister Gordon Brown er neppe særlig fornøyd etter at hemmeligstemplede dokumenter er funnet på avveie for andre gang på en uke.