Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant hemmelige våpen i Bagdad

Forskere fra det svenske forsvaret har i skjul vært i Irak og funnet det de mener er hemmelige våpen som kan være del av et program for masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): Uten at den svenske regjeringen visste noe, var eksperter fra Totalforsvarets Forskningsinstitut (FOI) i Irak i juni for å undersøke tips om et hemmelig våpenprogram. Tipset kom fra en journalist i et svensk tv-produksjonsselskap.

- Vi fant en kasse med raketter i et hus midt i Bagdad. Ifølge irakiske forskere kan de brukes til å frakte masseødeleggelsesvåpen, forteller Maria Wera Cedrell til Expressen.

Hun er journalist i tv-produksjonsselskapet World Television Network og har jobbet i Irak i 15 år. Hun hevder å ha kontakt med en irakisk forsker som skal ha opplysninger om et ukjent våpenprogram. Forskeren skal ha vist kart og dokumenter som viser hvor våpen fra dette ukjente våpenprogrammet er nedgravd.

Hemmelig oppdrag

Teamet skal også ha funnet dokumenter og kjemikalier som kan være de bevisene president George W. Bush har lett etter.

- Vi tror at vi har funnet en «smoking gun». Men det er ikke jeg som avgjør det, understreker Cedrell.

Gjennom toppdiplomaten Rolf Ekéus fikk Maria Wera Cedrell kontakt med Åke Sellström, avdelingssjef ved Totalforsvarets Forskningsinstitut (FOI) i Umeå og tidligere våpeninspektør. I juni dro to eksperter fra FOI til Irak på Sellströms ordre for å granske funnene. Forskerne var akkreditert som journalister, men dro på FOIs regning. Verken instituttledelsen eller den svenske eller amerikanske regjeringen visste noe.

Funnene skal presenteres i en tv-reportasje og i ei bok. De svenske ekspertene fra FOI har forpliktet seg til ikke å avsløre noen detaljer på forhånd.

Opplysningene om den hemmelige reisen til Irak utløste febrilsk aktivitet i forskningsinstituttet og regjeringsapparatet i går.

Åke Sellström sier til det svenske telegrambyrået TT at han ikke vurderte det som hensiktsmessig å informere regjeringen om reisen, fordi det var viktig at færrest mulig visste om det.

- Puslespillbiter

Ifølge Sellström dro FOIs eksperter den konklusjonen at oppdagelsene var «veldig interessante puslespillbiter», men ikke noe avgjørende bevis for produksjon av forbudte våpen, hvis ikke noe nytt er kommet til etter at forskerne dro.

- Er slike reiser vanlige?

- Om du mener at vi er ute på «lysskye» oppdrag, så er det vel ikke så vanlig, sier Sellström.

Ifølge ham har Sverige interesse av å granske om USA og Storbritannias påstander om irakiske masseødeleggelsesvåpen er sanne, eller om Sverige og andre land er blitt manipulerte. Han ser derfor på oppdraget som en plikt.

- Vi har et ansvar for å bistå svensk etterretning i ABC-spørsmål (atom-, biologiske og kjemiske våpen, red.anm.). Den oppgaven har regjeringen pålagt oss.

Ingen kommentar

Heller ikke den tidligere toppdiplomaten Rolf Ekéus, som selv var leder for FNs våpeninspektører i Irak på 1990-tallet, synes at FOIs handling eller beslutning var feil.

- Sverige har nemlig aktivt skrevet under på en konvensjon om å utrydde kjemiske våpen. Og da har man jo en plikt til å undersøke opplysninger man får om dem.

INFORMERTE IKKE: Åke Sellström.
JOURNALIST: Maria Wera Cedrell.