Fant Hitler-vin på supermarkedet

Ekteparet Furulund fikk hakeslepp.

VINUTVALG:  På det lokale supermarkedet fant ekteparet Furulund vin laget til ære for diktatorene Hitler og Mussolini. Foto: Privat
VINUTVALG: På det lokale supermarkedet fant ekteparet Furulund vin laget til ære for diktatorene Hitler og Mussolini. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lokale matbutikken i Italia hadde et noe uvanlig utvalg. Ekteparet Håvard og Geysa Furulund fra Trondheim ble svært overrasket da de oppdaget Hitler-vinen, skriver Adresseavisa.

Vinflaskene stod ikke sammen med de andre varene, men var plassert innerst i butikken sammen med tørrvarene, forteller ekteparet.

En av flaskene viser Adolf Hitler mens han utfører en nazihilsen, en annen flaske har påskriften «Mein Führer».

- Jeg ble først litt overrasket over at det finnes et marked for slikt, men på den annen side finnes det fremdeles et fascistisk miljø i Italia, sier Håvard Furulund til Dagbladet.

Diktatorvin
Han og kona var på gjennomreise i Italia, og har besøkt landet tildigere. Det var i Rimini, nordøst i landet

- Jeg har ikke et spesielt forhold til andre verdenskrig, men det er klart at dette er avskyelig, sier Furulund.

Ved siden av Hitler-utvalget fant ekteparet også to flasker med vin viet Benito Mussolini. En av flaskene var påført det fascistiske slagordet «Boia chi molla», som har flere betydninger, men den vanligste oversettelsen er «Den som gir opp er en kjeltring».

- Uetisk og støtende Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet mener dette aldri kunne skjedd lovlig i Norge.

 ITALIA:  Ekteparet Håvard og Geysa Furulund på Italia-ferie ble overrasket da de skulle handle mat og fant diktatorvinen.  Foto: Privat
ITALIA: Ekteparet Håvard og Geysa Furulund på Italia-ferie ble overrasket da de skulle handle mat og fant diktatorvinen. Foto: Privat Vis mer

- Det er første gang jeg hører om denne vinen. Jeg må si jeg syntes det er usmakelig. I Norge finnes det lover som regulerer hva slags vin og etiketter som  kan selges, sier Bing Lorentzen til Dagbladet.

Han opplyser om at produkter med etiketter rettet mot barn og ungdom har blitt stoppet, men har aldri vært borte i et tilfelle av støtende vinemballasje i Norge.

- Denne type etiketter ville gått under kategorien uetisk og støtende, og ville derfor ikke vært tillatt. Dette er et eksempel på at det er greit med et vinmonopol, sier Bing Lorentzen.