Fant hund dumpet med kjetting rundt halsen i vannet

- Det er forferdelig å tenke at noen kan gjøre slikt mot et dyr.

HAR IVERKSATT ETTERFORSKNING: Vest politidistrikt har iverksatt etterforskning etter at det torsdag ble funnet en hund, angivelig dumpet i vannet med en kjetting rundt halsen. Foto: Kristina Bøland / Bygdanytt
HAR IVERKSATT ETTERFORSKNING: Vest politidistrikt har iverksatt etterforskning etter at det torsdag ble funnet en hund, angivelig dumpet i vannet med en kjetting rundt halsen. Foto: Kristina Bøland / BygdanyttVis mer

Torsdag ettermiddag fikk Vest politidistrikt melding om en hund, angivelig dumpet i vannet ved den gamle ferjekaia på Garnes i Bergen.

Etter undersøkelser på stedet, viste det seg at hunden var festet på havbunnen på en måte som gjorde det krevende for politiet å hente den opp.

Fredag morgen fikk Bergen Havn oppdrag om å bistå i hevingen.

- Dette er utrolig leit. Det ser tilsynelatende ut som at dette er gjort med hensikt å ta livet av hunden, sier politibetjent i Vest politidistrikt, Jan-Christian Våge, til Bygdanytt, som omtalte saken først.

- Trodde det var en sau

Det var den lokale Simon Thunestvedt som fikk øye på hunden og meldte fra til politiet. Han oppholdt seg på båten sin, da han plutselig skimtet beinrester på bunn av havet.

- Jeg fikk øye på et objekt, som var veldig oppblåst, og trodde det først var en sau. Jeg stelte meg opp på kanten av båten og tok noen bilder med telefon, sier han til Dagbladet, og legger til at han ikke tenkte mer over det der og da.

HEVET OPP: Bergen Havn måtte bistå politiet med å frakte hunden opp fra vannet. Foto: Kristina Bøland / Bygdanytt
HEVET OPP: Bergen Havn måtte bistå politiet med å frakte hunden opp fra vannet. Foto: Kristina Bøland / Bygdanytt Vis mer

Men da han kom hjem, og så gjennom bildene grundigere, skjønte han at det var noe som ikke stemte.

- Da så jeg at det var poter som stakk opp fra havbunnen, og ikke klover. Jeg kunne også se at hunden var lenket fast i noe etter hodet, da det bare var beina som stakk opp.

- Luktet forferdelig

Thunestvedt forteller at han lenge har undret over en ekkel lukt som har oppstått i området. Han var tilstede da Bergen Havn heiste opp hunden på land.

- Idet hunden kom på land, ble lukten kraftigere. Det luktet helt forferdelig. Det må ha vært den lukten har stammet fra, sier han.

- At noen kan gjøre slikt mot et dyr, det skjønner jeg ikke, legger han til.

ID-MERKING: Politiet vil blant annet undersøke om hunden har ID-merking, for å kunne spore opp eventuelle eiere. Foto: Kristina Bøland / Bygdanytt
ID-MERKING: Politiet vil blant annet undersøke om hunden har ID-merking, for å kunne spore opp eventuelle eiere. Foto: Kristina Bøland / Bygdanytt Vis mer

Hadde kjetting rundt halsen

Ikke nok med det hadde hunden tydelige tegn etter mishandling.

- Hunden hadde kjetting rundt halsen og en søkke (lodd som brukes til å senke fiskeredskaper journ.anm.) på den ene siden av hodet, sier stasjonssjef ved Bergen Nord politistasjon, Merethe Toppe, til Bydganytt.

Politiet har anmeldt forholdet og har iverksatt etterforskning.

- På stedet fant vi overhodet ikke en naturlig forklaring på at den skulle ligge der - på den måten, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Bjarte Rebnord, til Dagbladet.

Han forteller at hunden nå er lagt på frys, og vil bli undersøkt grundig. Mattilsynet er involvert.

- Den skal sendes videre til et institutt, hvor den kan bli obdusert. Det skal også undersøkes om hunden har ID-merking, slik at vi kan spore opp eventuelle eiere, sier han.

- 60-90 dager fengsel

På spørsmål om hva strafferammen for en slik hendelse er, kan ikke Rebnord fastslå noe konkret. Han sier at resultatene undersøkelsene vil gi, vil være med på å sette alvorlighetsgraden.

Bergen Nord politistasjon har ifølge Bygdanytt kontaktet dyrepolitiet i Florø, som etterforsker kriminalitet mot dyr.

- Strafferammen for liknende overtredelser ligger på mellom 60 og 90 dager i fengsel, opplyser stasjonssjef Toppe til avisa.