Fant hus fra år 0

Rester av et 2000 år gammelt langhus er funnet på Ringerike like utenfor Hønefoss. Nå skal huset gjenoppbygges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utgravingene på Veien ved Hønefoss har pågått i flere år. Funnet av tufter og stolper etter det ekspertene mener er et hus for begravelses-seremonier, betegnes som sensasjonelle. Prosjektet i regi av Buskerud fylkeskommune og kommunene Ringerike og Hole kan beløpe seg til over 90 millioner kroner. 107 gravhauger i tilknytning til funnstedet er nå undersøkt.

Ytterligere en rekke graver er påvist.

Enestående

Ingen steder i landet er det gjort så mange oldtidsfunn som i området Ringerike og Hole.

Fylkesarkeolog Inger Liv Gøytil Lund betegner likefullt Veien-funnene som ganske enestående. Hun håper å komme i gang med gjenoppbyggingen av huset fra Kristi tid allerede til sommeren. Et opplevelsessenter fra tidsrommet rundt år 0 med det gjenoppbygde langhuset i sentrum, skal nå anlegges.

- Vi har funnet restene etter stolpehullene, og vet i detalj hvordan huset så ut, sier Gøytil Lund til Dagbladet.

Hun har drevet med utgravingen på Veien tre km vest for Hønefoss siden tidlig på 90-tallet.

- Prosjektet er uhyre spennende og blir stadig mer omfattende, sier den driftige arkeologen i Buskerud.

Sist Gøytil Lund gjorde seg bemerket var da hun i 1997 startet utgravinger av Halvdanshaugen på Stein Gård på Ringerike, ikke langt unna overnevnte funnsted.

Skjult hode

I denne haugen skal ynglingekongen Halvdan Svarte (far til Harald Hårfagre) være hauglagt etter at han druknet på Randsfjorden i året 860. Eller rettere sagt hodet hans, ifølge Snorre Sturlason.

Utgravingene stadfestet at haugen faktisk var fra Halvdans tid, og at den trolg inneholdet et gravskip. Halvdans Svartes hemmelighet; svaret på om vi faktisk kan stole på Snorres kongesoger, ligger fremdeles skjult i haugen.

ottar.jakobsen@dagbladet.no