Fant hvalspy verd to millioner

Les hvorfor Leon og Loralee blir millionærer på den fettaktige klumpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Leon Wright og kona Loralee spaserte langs vannkanten på en stille strand i Australia da de kom over en snodig, fettaktig klump som var skylt i land. Lite visste de om at det var hvalspy til en verdi av 1,9 millioner kroner.

De lot først klumpen ligge, for Loralee var ikke særlig ivrig etter å ha den nesten 15 kilo tunge fettklumpen i bilen sin. Men to uker senere vendte paret tilbake til Streaky Bay og så at materien fremdeles lå der. Mannen overtalte da kona si til å ta den med hjem likevel.

Paret søkte på internett, men fant ikke svar på hva klumpen var. Til slutt oppsøkte de den lokal marin-økologen Ken Jury.

- Jeg så med en gang at det var ambra - det kunne ikke være noe annet, sier Jury til ABC Radio.

- Det er ekstremt sjeldent, sier han.

Nå kan paret vente seg en god finnerlønn. For hvalspyet, eller såkalt ambra, brukes i fremstilling av parfyme og kan være verd over 130 kroner grammet.

Blant forskere og eventyrere er ambra nærmest et mytologisk fenomen og refereres ofte til som «flytende gull».

Det er spermhvalene som langt til havs kaster opp sekretet, fordi de ikke klarer å fordøye det. Først er det et bløtt og illeluktende stoff som flyter rundt i sjøen. Men etter år med solskinn og saltvann omformes oppkastet til en voksaktig, hard klump som lukter søtt og musk-aktig. Noen ganger har man funnet rester etter kjempeblekksprut, som er spermhvalens hovednæringskilde, i klumpene. Stoffet finnes i alle varme hav i verden.

VERDIFULLE KLUMPER: Slik ser det sjeldne hvalspyet ut. Foto: ambergriz.co.nz
VERDIFULLE KLUMPER: Slik ser det sjeldne hvalspyet ut. Foto: ambergriz.co.nz Vis mer

Hør radioreportasjen fra ABC Radio her.

Denne New Zealandske hjemmesiden er dedikert til hvalspy. Her kan du blant annet kjøpe og selge det sjeldne stoffet via en nettbutikk.

I Aftenposten kan det være det samme med hele hvalspyet. For der får ikke de ansatte lov å bruke parfyme.