OBSERVERT: Hvithaien ble observert 70 minutter utenfor øya Cabrera Archipelago. Foto: ALNITAK / Beat von Niederhaeusern
OBSERVERT: Hvithaien ble observert 70 minutter utenfor øya Cabrera Archipelago. Foto: ALNITAK / Beat von NiederhaeusernVis mer

Hvithai på Mallorca

Fant hvithai utenfor Mallorca-kysten

Lokalavisa omtaler det som historisk.

På morgenkvisten torsdag 28. juni ble det observert en fem meter lang hvithai utenfor Mallorca-kysten.

Oppdagelsen ble gjort på en vitenskapelig ekspedisjon, ledet av biologene Ricardo Sagarminaga van Buiten og Fernando López-Mirones.

Historisk

Det er miljøvernorganisasjonen Alnitak som nå deler bildet av hvithaien på sin Facebook-side. Et funn lokalavisa Diaro de Mallorca mener er historisk.

Haien ble oppdaget i nærhet av Cabrera nasjonalpark, på Balearene i Spania.

De siste årene har det vært en rekke uoffisielle meldinger om hvithai i dette området. Det at hvithaien lever i det spanske farvannet har vært en myte i flere år, melder den spanske miljøorganisasjonen på side sider.

Her hjemme omtalte TV 2 saken først.

Artikkelen fortsetter under videoen.

PIGGHÅ: - Pigghå forekommer langs hele norskekysten, men er vanligst i Sør-Norge og nordover til trøndelagskysten, ifølge Fredrik Myhre i Hjelp Havets Haier (HHH), som filmet dette i forrige uke utenfor Reve på jærkysten. Foto: Fredrik Myhre / Hjelp Havets Haier Vis mer

Dette er likevel den første offisielle bekreftelsen av hvithai i området på 30 år.

Denne gangen har nemlig haien blitt filmet, og observert av hele ti vitner fra fem forskjellige land.

Blant dem var de 16 år gamle studentene Miguel Félix Arboledas og Nahim Lasgaa Capó, som vant et stipendiat etter deres arbeid mot plast i havet.

Vanlig i Middelhavet

- Det er ikke så ofte man ser hvithai langs kysten til Spania, men det er godt kjent at hvithaien har en bestand i Middelhavet. Som regel ser man dem i forbindelse med fiske av tunfisk, og da hovedsakelig utenfor kysten av Sør-Italia og Tunisia, sier marinbiolog Fredrik Myhre, leder av organisasjonen Hjelp Havets Haier, til Dagbladet.

NATURLIG: Marinbiolog Fredrik Myhre mener det er helt naturlig at hvithaien befinner seg i Middelhavet. Foto: Hjelp Havets Haier
NATURLIG: Marinbiolog Fredrik Myhre mener det er helt naturlig at hvithaien befinner seg i Middelhavet. Foto: Hjelp Havets Haier Vis mer

Han forklarer også at bestanden av hvithaien i Middelhavet stadig blir mindre, og at vi derfor burde passe på at den får bli.

- Dette er hjemmet deres. Det er helt naturlig at denne hvithaien oppholder seg i Middelhavet. Det er blant annet her den hører hjemme, sier Myhre, før han legger til:

- Vi burde være redd for hvor ufattelig fort mange av artene er i ferd med å forsvinne fra verdenshavene. Vi mennesker overfisker havet i stor skala, og hvert år tror man at det tas ut så mange som 100 millioner hai. Nå er faktisk en fjerdedel av alle haiarter direkte utrydningstruet. Et sunt og levende hav er helt avhengig av haiene.

Ikke farlig for mennesker

Gjennom filmer som «Haisommer» har flere av oss utviklet en unaturlig frykt for hai.

Skal vi tro Fredrik Myhre er det ingen grunn til å bli redd for noen haier, selv ikke den fryktede hvithaien.

- Det er ingen haier som har mennesker på menyen. På badestranda burde vi heller bruke energien på å bekymre oss for om solkremen har høy nok faktor, og for om vi får i oss nok væske i løpet av dagen, sier Myhre.

Haien har heller ikke en tendens til å oppholde seg rundt badestranda i Middelhavet, selv om den kan gjøre det andre steder i verden. Likevel er det enkelte forholdsregler man kan ta, forklarer marinbiologen.

- Unngå skinnende smykker når du bader, da haien kan oppfatte dette som byttedyr. Man kan også unngå å bade under soloppgang og solnedgang, da haien er mest aktiv, sier han.

Miljøorganisasjonen Alnitak sier også at de vil frigi videoen av haien senere.