Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant ikke E. coli i bønnespirene - heller

23 negative prøver fra mistenkt gård utenfor Hamburg. Kan ta uker å finne svaret.

 IKKE KILDEN LIKEVEL ?:  De åtte første prøvene av bønnespirer fra den mistenkte gården utenfor Hamburg, har ikke påvist spor av den dødsfarlige bakterien. ILLUSTRASJONSFOTO: PAWEL KOPCZYNSKI, REUTERS/SCANPIX.
IKKE KILDEN LIKEVEL ?: De åtte første prøvene av bønnespirer fra den mistenkte gården utenfor Hamburg, har ikke påvist spor av den dødsfarlige bakterien. ILLUSTRASJONSFOTO: PAWEL KOPCZYNSKI, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første prøvene av tyske bønnespirer viser ingen spor av den farlige E. coli-bakterien.

Jakten på den fryktede bakterien er vanskelig, innrømmer myndighetene.

Gården, som ligger i Uelzen utenfor Hamburg, har vært utpekt som mulig kilde til spredning av den livsfarlige tarmbakterien. De første 23 av 40 tester av bønnespirer hentet gården i Uelzen har ikke gitt utslag for den fryktede bakterien, opplyste landbruksdepartementet i den tyske delstaten Niedersachsen mandag. Tar flere uker Undersøkelsene fortsetter, og det kan trolig ikke trekkes noen konklusjon med det første, ifølge departementet. Det er vanskelig å få et klart og raskt svar fordi det er flere uker siden epidemien brøt ut i Nord-Tyskland, ifølge NRD. Så lang har både agurker, tomater og salat i tillegg til bønnespirer vært mistenkt for å spre smitten, som har kostet 22 personer livet og gjort over 2.200 syke i flere europeiske land. Ikke gjødsel Det er en økologisk gård i Uelzen utenfor Hamburg som siden søndag har vært utpekt som mulig kilde til spredning av den livsfarlige tarmbakterien.

Mannen som eier gården, sier han ikke bruker gjødsel på bønnespirene og ikke forstår hvordan de kan ha blitt smittebærere. 18 ulike spirer testes nå på gården. Så lenge helsemyndighetene ikke vet sikkert hva som har forårsaket utbruddet, er det vanskelig å få kontroll over situasjonen. Spanske agurker ble tidlig feilaktig utpekt som smittekilde for E. coli-utbruddet, noe som førte til at en rekke spanske agurkprodusenter ble tvunget til å kaste avlingene sine rett i søpla. Kompensasjon fra EU EU vurderer å gi kompensasjon til grønnsaksbønder som har blitt økonomisk rammet av utbruddet. EUs landbruksministre samles til et ekstraordinært møte tirsdag, der de blant annet vil diskutere mulige kompensasjoner. — Spansk frukt- og grønnsakseksport var mandag fortsatt ikke tilbake til normalen, sier den spanske eksportsammenslutningen FEPEX, som anslår de samlede tapene for sektoren til rundt 1,5 milliarder kroner i uka. I tillegg til at forbrukerne har holdt seg unna grønnsaker, skal også prisen på frukt ha falt med 35 prosent. Salget av danske agurker skal ha blitt halvert etter ryktene om at de var farlige, og omsetningen er ennå ikke tilbake på normalt nivå.
Danske agurkbønder må få pengehjelp fra EU på grunn av salgsfallet, mener den danske matministeren Henrik Høegh. Trolig kilde Den tyske mikrobiologen Alexander Kekulé mener bønnespirer er en trolig smittekilde. — Vi hadde helt fra begynnelsen av mistanke til bønnespirer, sa Kekulé fra Halle-Wittenberg-universitetet til det tyske fjernsynsselskapet ARD mandag. — Vi vet at dette er et spesielt farlig produkt, framholdt han. Overlege Kåre Mølbak ved Statens Serum Institut i København betegner det som «svært sannsynlig» at bønnespirene virkelig er kilden til E. coli-smitten. — Bønnespirer et tidligere identifisert som årsak til utbrudd av både E. coli og salmonella, sier han.

(NTB-DPA-Reuters).  

 NEGATIVT:  De åtte første prøvene av bønnespirer fra denne gården i Uelzen utenfor Hamburg har ikke vist spor av E.coli. Drivhustemperaturen på 38 grader er gir optimale vekstvilkår for E.coli-bakterier. Men bonden hevder han ikke bruker naturgjødsel, som er utgangspunkt for slik smitte. FOTO: AXEL HEIMKEN, AP/SCANPIX.
NEGATIVT: De åtte første prøvene av bønnespirer fra denne gården i Uelzen utenfor Hamburg har ikke vist spor av E.coli. Drivhustemperaturen på 38 grader er gir optimale vekstvilkår for E.coli-bakterier. Men bonden hevder han ikke bruker naturgjødsel, som er utgangspunkt for slik smitte. FOTO: AXEL HEIMKEN, AP/SCANPIX. Vis mer