Endoskopi:

Fant ikke gebisset - så kom sjokket!

Ingen kunne forstå hvor kvinnens (88) gebiss var blitt av.

DER VAR DET, JA: Kvinnen hadde rotet bort gebisset sitt, og ingen forsto hvor det var. Inntil legene undersøkte magen ... Foto: Jam Press
DER VAR DET, JA: Kvinnen hadde rotet bort gebisset sitt, og ingen forsto hvor det var. Inntil legene undersøkte magen ... Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

En 88 år gammel asiatisk kvinne fra USA ble tatt med til sykehuset UT Southwestern Medical Center i delstaten Dallas av sin sønn.

Det skriver nyhetsbyrået Jam Press.

Ingen symptomer

Kvinnen brukte gebiss, men delen av gebisset som hørte til underkjeven, var ikke å finne noe sted: Hadde kvinnen rotet det bort?

Ingen kunne forstå hvor gebisset var blitt av.

88-åringen led av Alzheimers og hadde en historie med slag. Hun fortalte legene at hun ikke hadde problemer med verken svelging, magesmerter, kvalme, smerter eller andre symptomer.

Legene tok en rekke tester av henne, som alle var tilsynelatende normale. Derfor bestemte legene seg for å foreta en endoskopisk undersøkelse av spiserør, magesekk og tolvfingertarm.

Overraskelse

Da endoskopet ble ført gjennom lukkemuskelen i kvinnens spiserør og inn i magesekken, gjorde legene en oppsiktsvekkende oppdagelse.

Der, i magesekken, lå nemlig gebisset.

Legene bestemte seg for å prøve å fiske opp gebisset fra magesekken ved å bruke endoskopet som «fiskestang». Etter flere forsøk greide de å fjerne gebisset fra magesekken.

- Ganske vanlig

Det tok dem rundt to timer å fjerne gebisset, og kvinnen fikk lov til å reise hjem igjen den påfølgende dagen.

Eksperter fra sykehuset sier inngrepet ikke har forårsaket betydelig skade på pasienten.

- Gebiss er faktisk noe av det mest vanlige, når det kommer til gjenstander som blir svelget. Det er også vanlig å svelge kylling- og fiskebein og smykker, forteller legene.

Influenser, skuespiller og programleder Dalia Naeem fra Irak har som mål å se ut som Barbie. Video: Tiktok/Instagram. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV. Vis mer

Videre forklarer legene at kvinnens medisinske historie med både demens, slag og lymfekreft i hjernen kan ha bidratt til at hun var mindre klar over fremmedlegemet som beveget seg gjennom magesystemet.

- Undervurdert fare

De sier det er forklaringen på at hun ikke har kjent på symptomer som magesmerter, smerter, problemer med å svelge eller liknende.

- Fremmedlegemer er en undervurdert fare hos voksne, og da spesielt hos eldre, der det kan føre til alvorlig skade eller dødsfall.

En tidligere studie har estimert at rundt 1500 personer dør årlig i USA fra nettopp dette fenomenet.

- I rundt 20 prosent av tilfellene hos voksne, er det nødvendig å hente ut gjenstandene med endoskop. I rundt 1 prosent av tilfellene er det nødvendig med en nødoperasjon, forklarer legene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer