Fant ikke smittekilden

Ingen bakteriefunn hos Gilde. Ekspertene tror faren er over for denne gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første prøvene av Gildes kjøttdeig viser ikke spor av E.coli-bakteriene som har gjort syv barn syke, melder selskapet på sine hjemmesider.  

Av de 100 prøvene er 50 prøver tatt fra produksjonsanlegget på Rudshøgda, og 50 prøver fra varer som er trukket tilbake fra butikk. Det er Norsk Matanalyse og Norges Veterinærhøgskole som har gjennomført testen.

- Vi er glade for at alle prøver er negative. Dette viser at Rudshøgda-anlegget er rent. Vi fortsetter å teste flere tilbaketrukne produkter og storfeslakt i tråd med våre prosedyrer, sier direktør Knut Framstad i Gilde Trygg Mat i pressemeldingen.

Tror ikke flere blir smittet

Folkehelseinstituttet frykter ikke flere tilfeller av E.coli-smitte enn de sju barna som allerede er blitt syke.

– Jeg sa før helgen at det kanskje kom ett eller to barn til som var smittet, og nå har det kommet ett til. Det ikke noen grunn til å tro at det kommer noen flere, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstuttet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sju barn mellom to og åtte år er smittet av bakterien E.coli, som har ført til nyresvikt. Han peker på at den aktuelle kjøttdeigen, fra Gildes slakteri på Rudshøgda og som er merket med 103, ble trukket tilbake fredag og at det derfor ikke er grunn til å tro at flere skal bli syke.

– Vi er rimelig sikre på at smittekilden er Gildes storfekjøtt, sier Aavitsland.

Folk beroliget

Folkehelseinstuttet fikk mange telefoner fra bekymrede personer som fryktet bakterien i helgen, men tirsdag hadde telefonstormen lagt seg.

– Nei, nå er det ikke så mange telefoner lenger. Folk blir beroliget når de får vite at de ikke blir smittet hvis de behandler kjøttet riktig, sier avdelingsdirektøren. All farsemat må gjennomstekes eller gjennomkokes for å unngå smitte fra bakterieinfisert kjøtt. Folkehelseinstituttet ber fortsatt folk om å kaste Gildes kjøttdeig, karbonadedeig eller familiedeig merket med 103. Prøvene som kan bekrefte om dette kjøttet var smittekilden, kommer først tidligst mandag neste uke, ifølge Mattilsynet.

Ikke mistanke mot Fatland

Tirsdag kom det melding om at også prøver fra et annet slakteri ble sendt inn til Norges Veterinærhøyskole. Årsaken var at emballasje og matrester fra dette slakteriet ble funnet i avfallet hjemme hos en åtte år gammel jente på Hamar. Jenta er innlagt på sykehus med nyresvikt.

– Blant andre matvarer fant vi rester fra kjøttdeig merket med 141, som er anleggslakteriet til Fatland Ølen, sier sekssjonssjef Bente Fauske i Mattilsynets distriktskontor på Hedemarken til ANB. Men hun understreker at det ikke er noen mistanke om at kjøttet fra dette slakteriet skal inneholde bakterien.

– Vi har ikke noe mer mistanke til den kjøttdeigen enn til noen av de andre matvarene vi sendte inn, sier Fauske.

E.coli-bakterien forekommer vanligvis i farsemat etter at avføring fra storfe som bærer smitten kommer i kontakt med kjøttet under blanding.

(ANB/Dagbladet.no)