Fant ikke terroristen, drepte naboen

Amerikansk soldat funnet skyldig i drap på sivil iraker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Den 23 år gamle sersjanten Lawrence G. Hutchins ble i går funnet skyldig i drapet på en sivil iraker, Hashim Ibrahim Awad (52).

Mannen ble ifølge påtalemyndigheten drept fordi de amerikanske soldatene ikke fant terroristen de lette etter i nabohuset.

Drapet fant stede natten 26. april 2006. Flere vitner har forklart at Hutchins var initiativtakeren til et nattlig raid. 

Patruljen, med Hutchins i spissen, planlagt å kidnappe en mistenkt opprører fra hjemmet hans. Da de ikke fant han, kidnappet de i stedet en mann fra nabohuset, dro han med seg og skjøt han.

Myndighetene har identifisert mannen til å være ellevebarnsfaren Hashim Ibrahim Awad (52).

Prøvde å dekke over drapet

Etter drapet prøvde patruljemedlemmene å dekke over drapet ved å plante et AK-47 gevær og en spade ved siden av Awad, for å få det til å se ut som om han var en terrorist som holdt på å grave ned en bombe.

Flere vitner har forklart at plottet ble til i frustrasjon over at en mistenkt terrorist stadig unngikk straffeforfølgelse, skriver ABC News.

ÅSTEDET:  Her ble en sivil iraker bundet og henrettet.  Sersjanten Lawrence G. Hutchins ble i går dømt for drapet. Foto: AP/Scanpix/Reutes
ÅSTEDET: Her ble en sivil iraker bundet og henrettet. Sersjanten Lawrence G. Hutchins ble i går dømt for drapet. Foto: AP/Scanpix/Reutes Vis mer

Alle de åtte i patruljen ble først siktet for drap og kidnapping. Fire av de menige soldatene har imidlertid inngått avtaler med påtalemyndighetene. De har tilstått delaktighet i forbrytelsen, og har derfor sluppet unna med mindre straffer på mellom ett og åtte år.

- Alle skjøt

- Alle skjøt, inkludert meg selv, men jeg avfyrte mine skudd over han. Jeg visste han kom til å bli skutt, men jeg ville ikke være den som gjorde det, forklarte 23 år gamle Tyler A. Jackson juryen da han var den tredje som tilsto i juli.

Hutchins blir sett på som hovedmannen. Straffeutmålingen er ikke avgjort, men han risikerer livstid selv om den opprinnelige tiltalen på overlagt drap ble frafalt og endret til forsettelig drap.

Dette er bare en av mange saker der amerikanske soldater er blitt dømt for drap på sivile i Irak.

Andre amerikanske marinesoldater er også under etterforskning for massakren av 24 sivile irakere i Haditha.

En 23 år gammel amerikansk soldat ble i november i fjor dømt til livsvarig fengsel for å ha voldtatt og drept en 14 år gammel irakisk jente, hennes mor, far og seks år gamle søster.