Fant ikke tunfisk i tunfisk-sandwich

En DNA-test av tunfisk-sandwichene avslørte Subway.

TUNFISK?: New York Times klarte ikke å påvise tunfisk-DNA i tunfisk-sandwichen fra Subway. Foto: Justin Sullivan / Getty / NTB
TUNFISK?: New York Times klarte ikke å påvise tunfisk-DNA i tunfisk-sandwichen fra Subway. Foto: Justin Sullivan / Getty / NTB Vis mer
Publisert

Den amerikanske fastfood-kjeden Subway finnes over hele verden. De er mest kjent for sine sandwicher med ulike pålegg, i tillegg til wraps og salater.

Men nå har kjeden havnet i hardt vær, etter at to personer gikk til søksmål mot dem, på grunn av manglende tunfisk i tunfisk-sandwichene.

De to sa til Washington Post at de mente at Subway hadde en blanding av «alt annet enn tunfisk» på sandwichene sine.

Nå har New York Times forsøkt å ettergå påstanden. Den amerikanske storavisa investerte i litt over halvannen meter med tunfisk-sandwicher, og sendte dem til et laboratorium for DNA-testing.

Laboratoriet opplyser til avisa at de har mulighet til å påvise DNA fra fem ulike tunfisk-arter. Blant artene de kan identifisere er begge artene Subway hevder å bruke, som er gulfinnetunfisk (yellowfin tuna) og bukstripet bonitt (skipjack).

Sandwichene avisa har testet er kjøpt i tre ulike Subway-restauranter i Los Angeles.

- Kan ikke identifisere arten

Da resultatet av analysen kom tilbake var ikke talspersonen for det ikke-navngitte laboratoriet i tvil:

- Ingen amplifiserbar tunfisk-DNA var til stede i prøven, opplyser laboratoriet.

- Derfor kan ikke vi identifisere arten.

Ifølge talspersonen er det nå to muligheter.

- Enten er den er så tungt bearbeidet at det ikke var mulig å identifisere tunfisken vi hentet ut, eller så hentet vi ut noe som ikke er tunfisk, sier talspersonen til New York Times.

Koking og hermetisering kan skade DNA og gjøre det vanskeligere å påvise.

- Rett og slett ingen sannhet

Subway vil ikke kommentere prøvesvarene overfor avisa, men viser til at det eneste de gjør med tunfisken de mottar fra hermetikkfabrikkene er å ta den ut av emballasjen og blande den med majones.

- Det er rett og slett ingen sannhet i påstandene i søksmålet som ble levert i California. Subway leverer 100 prosent tilberedt tunfisk til våre restauranter, som så blir blandet med majones og brukt i våre ferske sandwicher, wraps og salater, som blir servert og nytt av våre gjester, sier en talsperson for Subway til New York Times.

Da Inside Edition gjorde samme analyser som New York Times, ble det påvist tunfisk i sandwichene fra Subway.

Flere eksperter som både Washington Post, New York Times og Inside Edition har snakket med er enige om at hvis det har skjedd en feil, kan den like gjerne ha skjedd for eksempel hos en fiskehandler eller hermetikkfabrikken som hos Subway.

- De kjøper en boks med tunfisk som det står «tunfisk» på. Hvis det er svindel noe sted, ser det på hermetikkfabrikken, sier Dave Rudi i Catalina Offshore Products til New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer