Fant ingen å drepe

For nøyaktig ett år siden skal den drapstiltalte ballettdanseren ha kjørt rundt i Hamar sentrum, på jakt etter ei jente han kunne kvele og partere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dessverre er utelivet i Hamar en tirsdagskveld så «dødt» at jeg ikke fant et passende offer», skrev han samme natt i sin notatbok.

Den tilfeldige menneskejakten i en nærmest vilkårlig valgt østlandsby ble derfor avblåst. Men ikke avlyst, bare utsatt. For i den beslaglagte, grønne notatboken _ i samme kapitel datert «12.03.2002, Hamar» _ skriver tjueåringen: «Jeg vil derfor utføre mordene i Oslo. (...) Det skal skje i påskeferien». Elleve dager seinere skal han ha slått til.

Ringte mamma

Ifølge påtalemyndighetem plukket han opp en vilkårlig valgt 29 år gammel kvinne på strøket i Oslo, før han:

  • Kjørte henne hjem til morens tomme leilighet.
  • Kvalte kvinnen med hennes egen genser (det eneste punktet han ikke husker, og dermed ikke tilstår).
  • Fotograferte liket med polaroidkamera (noe han heller ikke husker).
  • Skar av klærne hennes med en jaktkniv.
  • Tok på seg gummihansker.
  • Ville til å legge liket i badekaret og iverksette partering med ei øks og nevnte jaktkniv.

Da sviktet motet. Og i stedet for å partere, ringte ballettdanseren til mamma, som var på påskeferie i Rondane

Det siste 21-åringen mener å huske fra kvelden var at de to satt og snakket sammen i sofaen. Han serverte henne cola, og hun reiste seg opp. Deretter blir alt svart.

- Jeg våknet opp, liggende i gangen ved siden av henne, med armen over nakken hennes. Jeg visste ikke hva som hadde skjedd, og tenkte da at det måtte ha vært jeg som gjorde det. Men nå vet jeg med meg selv at jeg ikke er i stand til å gjøre noe sånt, forklarte han i går.

TILTALT: Den 21 år gamle ballettdanseren er tiltalt for drap på en prostituert natt til søndag 24. mars i fjor. Foto: Stein Widell, Mora Tidning
TILTALT: Den 21 år gamle ballettdanseren er tiltalt for drap på en prostituert natt til søndag 24. mars i fjor. Foto: Stein Widell, Mora Tidning Vis mer

Abnorm interesse

Kvinner i Hamar ute på byen denne tirsdagskvelden for ett år siden, var ifølge tiltaltes notatbok nær en gruoppvekkende død. Høytlesning fra tiltaltes notatbok i rettssal 327 ved Oslo tinghus i går, dokumenterte det.

Den nå 21 år gamle ballettdanseren, som ifølge påtalemyndigheten utviser en abnorm interesse for parteringsmord og seriemordere, sier at han ikke husker å ha skrevet notatene i den beslaglagte grønne notatboken.

Han erkjenner å ha vært på Hamar den aktuelle datoen, men sa i retten i går at han bare var på besøk hos en nær slektning som lå på sykehus med brukket lårbein.

Huskelapp i partering

Den grønne boka beretter en helt annen historie. Tiltalte er ifølge notatene målbevisst. Og han skal ha «huskelappen» i partering av drapsofre klar, når han kjører de elleve milene nordover Europavei 6 fra Oslo til Hamar.

Dagbladet tar forbehold om at ikke alle sitater er gjengitt 100 prosent korrekt slik de ble lest opp av aktor i saken, statsadvokat Berit Sagfossen, i retten i går.

Etter å ha markert kapittelet med «12.03.2002, Hamar», skriver mannen som nå er tiltalt for overlagt drap:

«Alt var i orden. Alene i huset et par dager, og rede for mitt første mord.»

Han går videre med å beskrive planen:

Han skulle «kjøre nede i sentrum, plukke opp ei jente, ta henne med hjem og dope henne ned med rohypnol og sovetabletter».

Denne sløvende kombinasjonen skulle 20-åringen blande i en drink, en kopp kaffe eller hvilken drikke han enn skulle by offeret.

Notatbok-kapittelet forteller også hvordan han hadde «kjøpt film til polaroid-kamera, for å være klar til å dokumentere de forskjellige stadiene av parteringen».

Fant ikke offer

I kapittelet, som går over tre sider i boken, skriver han ikke mye om selve jakten. Skuffet og med en antatt dobbeltbunnet vri konstaterer han bare at «Dessverre er utelivet på Hamar en tirsdagskveld så «dødt» at jeg ikke fant et passende offer».

Mannen som ifølge sine egne notater og internett-korrespondanse lengtet etter å bli både serie- og parteringsmorder, hadde rett i en ting:

Denne kvelden var det heller stusselig på Hamar: Ingen konserter, ingen kulturbegivenheter av betydning.

Siden han ikke kommer i kontakt med det rette offeret, retter mannen sine øyne mot hovedstaden. Da vet han nemlig at han har morens leilighet for seg selv.

«Jeg ser frem imot den dag jeg skal utføre mitt første mord. Jeg kan ikke lenger bekjempe de fantasier om drap som jeg har hatt.»

Selvsikkert tilføyer mannen: «Jeg tror jeg har en utrolig evne til å leve et dobbeltliv».

Kvinnen som tiltalte skal ha drept, var en 29 år gammel småbarnsmor fra Nordland

- Hun var en kjærlig mor og er dypt savnet, sier de pårørendes bistandsadvokat Nils Aga. Han har reist krav om erstatning på 125 000 kroner til hver av den dødes foreldre – samme beløp som han i forrige uke vant fram med på vegne av drapsofferets foreldre i Linda saken.

På vegne av barnet til kvinnen krever Aga en erstatning på 250 000 kroner.

FANT INGEN: For nøyaktig ett år siden skal den drapstiltalte ballettdanseren ha kjørt rundt her i Hamar sentrum - på jakt etter noen å drepe.