Fant ingen spor etter bjørn

Ektepar hevder de ble omringet av fire bjørner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens Naturoppsyn fant ingen spor etter bjørn i området hvor et ektepar ble omringet av fire bjørner.


Det var klokken halv fem natt til mandag at et ektepar følte seg så truet av en binne med tre bjørneunger at de måtte evakueres med helikopter fra et område øverst i Beiardalen i Nordland.

- Binna kom så når som 15 meter fra oss og brølte til oss. Vi kastet stein og brølte tilbake, forteller en av de evakuerte til NRK.

Ekteparet var på tur i området og hadde slått leir for kvelden da de oppdaget bjørnene. Den ene bjørneungen skal ha kommet så nær som 10 meter.


- Måtte brenne klær

Paret prøvde å jage bjørnene unna både ved å kaste ting, og ved å tenne bål.

- Vi fyrte bål i fem timer, men etter hvert begynte vi å gå tom for brensel, og bålet begynte å dø ut. Vi måtte tenne på klær for å holde liv i bålet, sier turgåeren til NRK.

Da bålet døde ut, kom binna nærmere paret. Da begynte de virkelig å bli redde og ba politiet om å bli evakuert.

Rovviltkoordinator Geir Heggmo, som bor øverst i Beiardalen, var med på å hente ekteparet ut av området. Verken han eller redningsmannskapet på Sea King-helikopteret fikk da øye på bjørnene. Bjørnene ble heller ikke observert da Heggmo og ekteparet senere returnerte til området og trålet etter bjørnespor i seks timer. Hunden som var med reagerte kun på elgspor, og ikke bjørnespor.

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte om det var bjørn som ble observert i Beiardalen i natt, sier Geir Heggmo til NTB.


Filmet bjørnene

Heggmo kan imidlertid opplyse om at det ikke er observert bjørn i dette området tidligere, men at Statens Naturoppsyn har kjennskap til at en jervyngling som oppholder seg i området.

- Er det lett å forveksle bjørn og jerv?

- Det vil jeg ikke uttale meg om, sier rovviltkoordinatoren.

Ifølge Heggmo har jerv størrelse omtrent som en liten hund. Jerven er ikke farlig.

Paret hadde med videokamera og har gjort opptak som Naturoppsynet nå skal se på, skriver NRK.

(NTB)