Fant ingen våpen

USA har invadert og okkupert Irak og finkjemmet landet. Her er hva de fant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Wesley Clark: De løy, tiet og fordreide fakta

  USA kastet FNs våpeninspektører ut av Irak og gikk til krig. De forsøkte å overbevise verden om at Saddam Hussein hadde et massivt program for masseødeleggelsesvåpen. Det var galt.

  I en oppsiktsvekkende rapport som ble presentert i natt, innrømmer amerikanerne at heller ikke de har funnet noen masseødeleggelsesvåpen i Irak. Våpeninspektørene sier også at de i tillegg bare har funnet begrenset bevis på at landet har hatt et hemmelig program for å utvikle slike våpen.

  Teamet som har finkjemmet landet, har ikke funnet et eneste tegn på at et program for kjernefysiske våpen var på gang.

  CIAs våpeninspektør David Kay la i natt frem sin rapport for den amerikanske kongressen. Men han frikjenner ikke landet.

  Det er kanskje funnet bevis for et mulig småskala prosjekt for å fremskaffe biologiske våpen. I tillegg mener inspektørene at de har holdbare bevis for at landet forsøkte å få rekkevidden på side raketter til ut over det lovlige.

  Det er i tillegg funnet bare begrenset bevis for at landet forsøkte å lage kjemiske våpen.

  Falskt grunnlag


  Satt i sammenheng, er det lite av funnene som er med på å rettferdiggjøre president Bush sin begrunnelse for å gå til krig og okkupasjon av Irak. Bush forsikret gjentatte ganger før krigen om at landet hadde et omfattende, vidtrekkende og avansert ulovlig våpenprogram.

  Mest oppmerksomhet fikk kanskje Colin Powells opphausede presentasjon av de amerikanske bevisene for FNs sikkerhetsråd den 5. februar i år. Dagbladet.no fulgte presentasjonen direkte.

  - Saddam arbeider fortsatt aktivt for å fullføre siste steg i sitt kjernevåpenprogram, hevdet Powell da. Han hevdet også at landet hadde 18 mobile våpenfabrikker med utstyr for å produsere en rekke biologiske våpen.

  - Dette er avanserte anlegg med teknologi for å frysetørre miltbrann (anthrax) så den kan spres i våpen, sa han.

  Pettersen støttet Powell


  Vår egen utenriksminister Jan Pettersen nølte ikke med å støtte Powells påstander. I Stortinget den 13. februar sa han blant annet:

  - Vi kan ikke lukke øynene for Powells redegjørelse, sa utenriksministeren, som mente det bare er kommet innvendinger mot noen få av punktene i USAs bevisførsel mot Saddam Hussein, sa han.

  Samtidig var både Pettersen og Bondevik motsandere av krigen, og hele tiden ment at konflikten kunne løses via det såkalte FN-sporet. Den amerikanske ambassadøren i Norge gikk langt i sin kritikk av den norske holdningen og mente det ville skade de to landenes forhold.

  Gransker videre


  Den amerikanske forsvarsministeren Donald H. Rumsfeld sier, ifølge AP, det vil bli 'beklagelig' dersom det viser seg at etterretningen som ble brukt for å gå til krig viser seg å ha være betydelig feilaktig.

  Men både en talsmann for Det Hvite Hus, Scott McClelland og den britiske forsvarsministeren Jack Straw mener at rapporten viser det var riktig og lovlig å gå til aksjon mot Irak for å fjerne Saddam Hussein. De mener at selv om det ikke er funnet noen 'smoking gun', er det funnet nok bevis på at landet ikke hadde til hensikt å følge FNs resolusjon 1441.

  Våpeninspektør David Katy mener han etter seks til ni måneders fortsatt arbeid i landet vil kunne si om det er flere ulovlige våpen som enda ikke er funnet. President Bush har bedt kongressen om 600 millioner dollar for å sluttføre våpenletingen i landet.

  Her er hva våpeninspektørene fant:

  • En enkelt liten flaske med giften botulinum, som er den samme giften som kan utvikle seg i rakfisk. Denne giften kan brukes i våpen.
  • Ingen bevis for at landet hadde et stort pågående program for utvikling av kjemiske våpen.
  • Atomvåpen. Ingen bevis for at Irak har gjort noe vesentlig siden 1998 for å bygge atomvåpen.
  • Raketter. Inspektørene har funnet tilstrekkelig bevis for at landet hadde tenkt å forlenge rekkevidden på rakettene sine. De prøvde å bygge en rakett med rekkevidde på 1000 kilometer, men gav opp før de ble ferdig da FNs våpeninspektører kom inn i landet igjen. Irak prøvde også å kjøpe deler til langdistanseraketter fra Nord-Korea.

  Les også:

 • Finner ikke ulovlige våpen
CIA-SJEFEN: David Kay la i dag fram rapporten som viser at de ikke har funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak.
BUSH I TRØBBEL: President George W. Bush møter nå stardig sterkere kritikk for grunnlaget til å gå til krig mot Irak.
KRITIKER: Hans Blix ledet våpeninspektørenes arbeid i Irak før USA gikk til krig.