Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant ingenting etter to timers helikoptersøk

Vil gjøre et nytt luftsøk i natt norsk tid.

FRANKLINØYA: Sea Sheperd-fartøyet «Stve Irwin» kom i kveld fram til Franklinøya. Et to timers langt helikoptersøk var resultatløst. Foto: Barbara Veiga/Sea Sheperd
FRANKLINØYA: Sea Sheperd-fartøyet «Stve Irwin» kom i kveld fram til Franklinøya. Et to timers langt helikoptersøk var resultatløst. Foto: Barbara Veiga/Sea Sheperd Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helikopteret på  letebåten «Steve Irwin» vi gjøre et nytt søk etter den savnede «om noen timer», sa vakthavende ombord på båten til Dagbladet ved 00.15-tiden.

Da var det midt på dagen lørdag i Rosshavet, der «Steve Irwin» har forlatt Franklinøya og seiler i nordvestlig retning langs kysten. To timer helikoptersøk over Franklinøya seint fredag kveld ga ingen nye spor.

Må sove noen timer - Nå må piloten først sove noen timer, er budskapet fra vakthavende.

Det var like over 21.00 fredag kveld at «Steve Irwin» var framme ved Franklinøya.

Franklinøya var ett av fire avtalte ankringspunkter besetningen på savnede «Berserk» hadde avtalt på forhånd.

Ved 23.15-tiden norsk tid fredag er helikopteret nettopp tilbake på skipet «Steve Irwin» etter første søk over Franklinøya.

- Vi har vært i lufta to timer her, men har dessverre ikke sett noe etter den savnede båten, sier helikopterpiloten Cghrios Aultman til Dagbladet.

Ledelsen på Sea Shepherd-skipet satt samtidig i rådslagning i telefonen med den new zealandske hovedredningssentralen i Wellington.

Det er ikke endelig avklart om helikopteret skal i lufta en gang til for å leite etter «Berserk».

- Vi har vært i lufta nå totalt i 16 timer over et område på 10 000 kvadratkilometer. Nå er ikke leiteforholdene så gode lenger. I går var det perfekt, nå er det 15-20 knops vind og dårligere sikt, sier helikopterpiloten til Dagbladet på telefon fra sjøen rett utenfor Franklinøya.

Da var klokka passert 11 lørdag formiddag lokal tid.

- For bratt Tidligere fredag ettermiddag sa kaptein Paul Watson at «Steve Irwin» avsluttet søket etter «Berserk», men at de ville holde øyne og ører åpne på vei hjemover.

- Det er ikke noe håp om at de savnede kan ha tatt seg i land på Franklinøya. Det er for bratt, sa Watson til NRK Dagsnytt ved midnatt.

Mal Holland, navigasjonsoffiser på «Steve Irwin» sa tidligere i kveld til Dagbladet at de fortsatt ville søke etter de savnede.

- Vi har endret kurs og er nå på vei mot nord bort fra McMurdo-sundet der letingen har pågått til nå. Det kan sies at dette er på veien ut av Antarktis, men vi avslutter ikke søket. Helikopteret vårt vil ta et søk rundt øya når vi kommer dit, sier Holland til Dagbladet.

En redningsflåte som fredag morgen lokal tid ble funnet i Rosshavet i Antarktis tilhørte den norske seilbåten. Serienummeret på flåten stemmer overens med det som er registrert på Berserk, ifølge NTB. Det er ingen indikasjoner på at det har vært noen om bord i redningsflåten.

Flåten befant seg omtrent 45 nautiske mil nord for stedet der nødpeilesignalet fra Berserk ble sendt ut tirsdag. Senere på dagen fant Steve Irwin-mannskapet flere en padleåre og vannposer som trolig stammer fra Berserk.

Framme lørdag kveld To av Berserks besetning på fem, ekspedisjonsleder Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18), befinner seg i det antarktiske innlandet, etter å ha vært på polpunktet. De når trolig kystbasene lørdag kveld.  

De tre andre, Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) var igjen ved kysten for å passe på båten. Siden nødpeilersenderen deres ble utløst tirsdag moren har ingen hørt noe fra dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling