Foto: Heiko Junge / Scanpix
Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Fant Jarle Andhøys båt

Ble observert fra fly. Svarte ikke på radioanrop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tollmyndighetene på New Zealand observerte Jarle Andhøys seilbåt «Nilaya» under en observasjonsflyvning torsdag. Flyet sirklet fartøyet og utførte flere anropsforsøk, uten at de mottok noe svar, får Dagbladet opplyst fra New Zealands tollmyndigheter.

- Det ble observert med et fly rundt 18-tiden, lokal tid. Men vi har ikke fått rapporter om at båten er obervert siden da, sier Sarah Stavropoulos, talsperson for tollmyndighetene, til Dagbladet.

Ved observasjonstidspunktet var «Nilaya» utenfor New Zealands territorialfarvann som strekker seg 24 nautiske mil fra kysten.

- Vi har ingen myndighet utenfor denne. Vi fortsetter å lete etter oppdatert informasjon om fartøyets posisjon, sier Stavropoulos.

- På testseilas Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl sier til Dagbladet at han ikke har hørt noe om denne observasjonen av fartøyet. Advokaten holdt i kveld en pressekonferanse på utstedet Rubber i Oslo, et slags stamsted for Berserk-gjengen.

- Andhøy dro til New Zealand i starten av 2012 for å planlegge en ny ekspedisjon til McMurdo-sundet. Han deltar nå i en testseilas utenfor New Zealand. Andhøy ønsker ikke å ta seg frem til polpunktet, sier Vordahl.

Andhøy ønsker å teste den russiskproduserte båten i storm, før de avgjør om de skal reise mot McMurdo-sundet.
Vordahl opplyser at de seiler uten nødpeilesender.

- Dette er fordi mannskapet ikke vil utsette andre for risiko dersom det skulle skje noe galt, sier han.

Fikk søknad avslått Dagbladet skrev i går om ekspedisjonssøknaden Jarle Andhøy leverte til Norsk polarinstitutt i mars 2011. Søknaden ble avslått fordi den ikke var detaljert nok.

Ifølge Vordahl var denne søknaden bare en test.

Andhøy ønsket med dette å finne ut av om han ville fått godkjent den forrige ekspedisjonen. Andhøy mener at det ikke var mulig å få godkjent 2011-ekspedisjonen blant annet fordi det ikke finnes forsikring for denne typen ekspedisjoner.

Forberedt på Antarktis Vordahl er ikke kjent med om det foreligger en tillatelse for ekspedisjonen mannskapet nå testseiler for.

- Derfor legger jeg til grunn at det ikke er det, sier Vordahl.

Planen til Andhøy er ifølge advokaten å teste båtens seileegenskaper på denne turen. Båten er russisk registrert, med et internasjonalt mannskap. Vordahl bekrefter at Samuel Massie er om bord på båten.

Men dersom båten står til forventningene er mannskapet forberedt på å dra videre mot McMurdo-sundet.