Fant kamera på åstedet

Afghansk politi håper bilder fra kameraet kan føre dem på sporet av den eller de som drepte en 26-åring fra Rogaland og en sveitsisk statsborger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 26 år gamle nordmannen og en sveitsisk statsborger ble funnet drept i parken Baghe Chilsitoon vest for sentrum av Kabul forrige søndag. Lokalt politi tror de ble drept en gang mellom lørdag og søndag.

Norske myndigheter fikk først i går ettermiddag bekreftet at den ene av de to drepte var norsk.

- Det var en ung nordmann som var i Afghanistan som ryggsekkturist, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.no.

Fra Rogaland

Ifølge Kripos er den drepte med all sannsynlighet en 26 år gammel mann, som var hjemmehørende i rogalandsdistriktet. Mannen ville fylt 27 år om noen måneder.

- Han er ikke endelig identifisert ennå, men vi har sendt foto og tannstatus til Interpol-kontoret i Kabul, sier avsnittsleder Helge Tangen ved Kripos' Interpol-kontor i Oslo til dagbladet.no.

Den drepte nordmannen er ikke obdusert ennå.

- Det vil ifølge afghansk politi bli gjort i forbindelse med det formelle identifiseringsarbeidet, opplyser Tangen.

Ingen pågrepet

Omstendighetene rundt drapene er ennå uklare, men norske myndigheter holder tett kontakt med lokalt politi og det norske konsulatet i Kabul.

Konsulatet skal holde norske myndigheter fortløpende orienterte om etterforskningen.

- Problemet i dag er at det er helligdag i Afghanistan, noe som kan forsinke kommunikasjonen, sier pressetalsmann Klepsvik.

Den norske Interpolavdelingen er også i kontakt med kolleger i Afghanistan.

- Jeg kan ikke kommentere detaljer om etterforskningen eller eventuelle mistenkte og vitner, men ingen er så langt pågrepet, sier Tangen.

Fant kamera

Ifølge Kripos er det imidlertid funnet et kamera på åstedet.

- Politiet antar at kameraet har tilhørt en av de to drepte. Dersom det finnes film i apparatet skal denne framkalles, og bildene bli undersøkt nøye, sier Tangen.

Håper er at eventuelle bilder kan gi politiet viktige opplysninger om hva som skjedde forut for de brutale drapene.

Student?

UD bekrefter at den dreptes familie i Norge er informert om det tragiske drapet, men vil foreløpig ikke informere nærmere om mannens identitet, alder eller bosted.

Ifølge Aftenbladet.no skal han imidlertid ha vært student, på vei hjem fra Australia.

Dette vil verken UD eller Kripos si noe om.

- Jeg har ingen kommentarer til disse opplysningene, sier Klepsvik til Dagbladet.no.

Forvirring

Da de to drepte ble funnet på søndag, var de begge kledd i afghanske klær. Det lokale politiet trodde først at begge var sveitsiske statsborgere, fordi det ble funnet et sveitsisk pass på det ene liket.

Andre dokumenter ledet imidlertid politiet til grenseovergangen mellom Pakistan og Afghanistan. Etter det Dagbladet.no erfarer skal de to ha passert Kyber-passet for 11 dager tilbake.

- Vi vet at han fikk utstedet visum til Afghanistan mens han var i Pakistan, sier Helge Tange i Interpol-avdelingen i Kripos.

- Men vi vet ikke eksakt når han dro derfra til Afghanistan, eller hvor lenge han hadde tenkt å bli i landet, sier Klepsvik.

Forvirring

Den døde sveitseren ble først opplyst å være en kjent størrelse i det internasjonale friklatrermiljøet.

Flere nettsteder for klatrere skrev i går om den navngitte mannen og drapene i Kabul, men nå viser det seg at klatreren er blitt forvekslet med den drepte sveitseren.

- UD fikk også disse opplysningene i formiddag. Den drepte sveitseren er ikke denne klatreren som medier har beskrevet. Det er faren til den sveitsiske klatreren som har oppklart dette, og han sier at sønnen lever i beste velgående, sier Klepsvik til Dagbladet.no.

- Den omtalte klatreren er i Iran i øyeblikket, kan Tangen legge til.

Blodig

Det var en jogger som fant likene av de to mennene på søndag. De lå i en blodpøl i parken i Afghanistans hovedstad. Ifølge UD skal de to være knivstukket og grovt mishandlet.

- Det er brukt massiv vold mot begge de drepte, og identifiseringsarbeidet har vært vanskelig. Det er trolig brukt steiner eller liknende mot hodet, sier Helge Tangen.

Han vil ikke kommentere om det ble brukt kniv mot ofrene.

Det er ennå ikke avgjort når og hvordan den drepte skal bringes hjem til Norge.

DREPT: Nordmannen og sveitseren ble funnet drept på søndag. Her fraktes det ene liket bort fra åstedet.