Fant kanal fra 700-tallet

KRISTIANSAND (Dagbladet): Førstekonservator Frans-Arne Stylegar (32) forfulgte et gammelt bygdesagn ved Lindesnes ned i jorda. Denne uka fant han en igjenfylt 500 meter lang kanal fra 700-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kanalen gjorde at vikingene slapp å seile rundt værharde Lindesnes. Oppdagelsen er en arkeologisk sensasjon.

- Alt nå vet vi nok til at denne boka må skrives om, sier Stylegar - og peker på sin egen, to- tre år gamle historiebok om Spangereid.

Kanalen ligger i et rikt fornminneområde, 12 kilometer nord for Lindesnes fyr. Den går fra Lenefjorden over til Njervefjorden, og er to meter dyp og 12 meter bred. Bunnen er sju meter bred. Gropa i terrenget kalles «Groben» i lokalmiljøet.

Trakk over

- Formen passer svært godt til vikingtidas båter. Skipene gikk ikke gjennom kanalen for fulle seil, sannsynligvis staket eller trakk vikingene skipene gjennom kanalen med tau, sier Stylegar.

Kanalfunnet er helt unikt i norsk sammenheng. Fra før er bare Kanhave-kanalen på den danske øya Samsø kjent. Den er like lang, er tidfestet til 726, og beregninger viser at vikingene fjernet 11000 kubikkmeter masse.

- «Groben» er som en blåkopi. I Danmark fant de treverk, på Spangereid gjør jordsmonnet det umulig. Men vi finner avtrykk av påler som er rammet langt ned i jorda, og rester av treverk opp etter kanalveggene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer