Fant kanal fra 700-tallet

KRISTIANSAND (Dagbladet): Førstekonservator Frans-Arne Stylegar (32) forfulgte et gammelt bygdesagn ved Lindesnes ned i jorda. Denne uka fant han en igjenfylt 500 meter lang kanal fra 700-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanalen gjorde at vikingene slapp å seile rundt værharde Lindesnes. Oppdagelsen er en arkeologisk sensasjon.

- Alt nå vet vi nok til at denne boka må skrives om, sier Stylegar - og peker på sin egen, to- tre år gamle historiebok om Spangereid.

Kanalen ligger i et rikt fornminneområde, 12 kilometer nord for Lindesnes fyr. Den går fra Lenefjorden over til Njervefjorden, og er to meter dyp og 12 meter bred. Bunnen er sju meter bred. Gropa i terrenget kalles «Groben» i lokalmiljøet.

Trakk over

- Formen passer svært godt til vikingtidas båter. Skipene gikk ikke gjennom kanalen for fulle seil, sannsynligvis staket eller trakk vikingene skipene gjennom kanalen med tau, sier Stylegar.

Kanalfunnet er helt unikt i norsk sammenheng. Fra før er bare Kanhave-kanalen på den danske øya Samsø kjent. Den er like lang, er tidfestet til 726, og beregninger viser at vikingene fjernet 11000 kubikkmeter masse.

- «Groben» er som en blåkopi. I Danmark fant de treverk, på Spangereid gjør jordsmonnet det umulig. Men vi finner avtrykk av påler som er rammet langt ned i jorda, og rester av treverk opp etter kanalveggene.

Arkeologene bruker gravemaskin, og har gravd en dyp grøft tvers over «Groben». Stylegar og hans folk tar prøver i sårkanten på det høyeste punktet. Et historie forteller at vikingene gravde halvveis, møtte fjell og ga opp. Det stemmer ikke.

- Når vi tar et par meter på denne måten, ligger likevel 498 meter igjen å forske i. Dette er raskt og billig, det eneste som koster litt er C14-prøvene vi sender til analyse, sier Stylegar.

Tørrlagt


Landet har hevet seg om lag en meter siden 700-tallet. Når sjøvannet forsvant ble det dannet jord på naturlig måte. I nyere tid er store deler av kanalen planert med ny masse. Vikingene fjernet alt de gravde ut.

- Vi kjenner beskrivelser av «Groben» på et kart fra 1724, men også fra en rettssak om land som var i gang i 1595 og først ble avsluttet 200 år seinere, i 1787. Den ene parten hevdet at kanalen var eiendomsgrense. Ingen hadde hørt om båter der. Det eldste vitnet var 110 år gammel, forteller Stylegar.