Fant keiser Maxentius’ nedgravde eiendeler

Trolig gravd ned like før han ble beseiret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arkeologer har funnet det de tror er de eneste eksisterende gjenstandene etter Maxentius, keiser i det gamle Romerriket, melder nyhetsbyrået AP.

Funnene ble gjort i Romas Palatine Hill, like ved Colosseum. Det ble blant annet funnet tre lanser og fire spyd.

Ekspertene sier de var i oppsiktsvekkende god stand. De sier også at slike funn er vanligvis pil råttent eller i biter. Grunnen til de har holdt seg så bra er at de var lagret i bokser av tre og pakket inn i lin og silke.

Clementina Panella, arkeologen som fant gjenstandene, sier at de var mest sannsynlig var gjemt i forsøk på å bevare minnet av keiseren etter han ble beseiret av sin rival Constanine i år 321.

Funnet ble offentliggjort på onsdag da Italias kulturminister Francesco Rutelli var på besøk i New York forrige uke.

- Så vidt vi vet, er det ikke gjort noen lignede funn, sier Angelo Bottini, sjefsarkeolog i Roma. Bottini legger til at gjenstandene vil bli visst for offentligheten i februar neste år.

Arkeolog Darius A. Arja ved Det amerikanske instituttet for romersk kultur, sier til nyhetsbyrået AP at funnet er svært spesielt.

- Dette er noe edelt som reprenterer Maxentiuses storhet, begravd av hans lojale menn for å bevare noe som han eide, sier Arja.

Han var ikke men på utgravningen, men mener de som gravde ned gjenstandene ikke ønsket at de skulle falle i fiendens eller tronranerens hender.

Utgravningene ved Collosseum har tidligere avdekket boligen til Romas første keiser, Augustus, og arkeologene mener det fremdeles ligger mye skjult i gangveier under bakken i området.

HER BLE FUNNET GJORT:  Palatine Hill i Roma skjuler fremdeles flere tusen år gamle hemmligheter. Foto: SCANPIX/AP
HER BLE FUNNET GJORT: Palatine Hill i Roma skjuler fremdeles flere tusen år gamle hemmligheter. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
Fant keiser Maxentius’ nedgravde eiendeler
KEISER MAXENTIUS TAPTE SLAGET: Men noen sørget for å grave ned hans eiendeler før de havnet i tronrøverens hender.