Recoveryakademiet

Fant Kevin (28):
- Gikk i psykose

«Linda» hadde bare vært pasient på Hurdalsjøen i ni dager da hun fant Kevin livløs. Nå anklager hun sykehuset for uforsvarlig oppfølging og behandling.

TRAUMATISK: «Linda» hadde bare vært pasient på Hurdalsjøen Recoverysenter i ni dager da hun fant Kevin død. Foto: Nina Hansen
TRAUMATISK: «Linda» hadde bare vært pasient på Hurdalsjøen Recoverysenter i ni dager da hun fant Kevin død. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 19.45 den 7. oktober 2020 gikk alarmen på Hurdalssjøen Recoverysenter. 28 år gamle Kevin Johannessen, en av pasientene på senteret, ble funnet livløs nær inngangen.

«Linda», som er i 40-åra, var den som, sammen med en ansatt, fant Kevin.

Det var «Linda» som ringte etter ambulanse. Ikke lenge etter kastet utrykningskjøretøyenes lykter strobelys ut i høstmørket.

Livet sto ikke til å redde. Da hadde Linda bare vært på senteret i ni dager.

Som Kevin, hadde hun sett NRK-programmet «Helene sjekker inn» fra Hurdalsjøen, og tenkt at dette måtte være behandlingsstedet for henne.

Dagbladet har den siste tida dokumentert graverende forhold ved behandlingsstedet som tilbyr «medikamentfri behandling» til psykisk syke.

Bare siden juli har Statsforvalteren i Oslo og Viken konkludert med lovbrudd og uforsvarlig helsehjelp i sju tilsynssaker mot Recoveryakademiet, som driver Hurdalsjøen Recoverysenter.

Det startet 30. desember med historien til Kevin Johannessen (28), som døde på Hurdalsjøen 7. oktober 2020, trolig i et selvmord.

Etter tre måneder på Hurdalssjøen Recoverysenter, kom han hjem til mor og søstre i Tromsø i ei kiste.

Dagbladet møter «Linda» og hennes far på en kafé et sted sør i landet. Hun forteller at hun ikke hadde lagt merke til Kevin, før den dagen som ble hans siste.

Tidligere på dagen hadde han blunket til henne. Når hun tenker på det nå, tror hun at han må ha fulgt med på henne, og passet på at hun ikke var der da han avsluttet livet. Så ble det likevel hun som fant ham.

DØDE: Kevin Johannessen (28) døde på Hurdalsjøen Recoverysenter 7. oktober 2020. Foto: Privat
DØDE: Kevin Johannessen (28) døde på Hurdalsjøen Recoverysenter 7. oktober 2020. Foto: Privat Vis mer

- Jeg gikk i psykose, og så gjør de ingenting for å hjelpe meg, sier hun etter å ha dratt oss detaljert gjennom hendelsesforløpet.

Hjemsøkte henne

Både samme kveld og seinere hadde hun bearbeidelsessamtaler med ansatte. Det hun savner er hjelp fra behandlingsstedet til å takle problemene hendelsen skapte.

I etterkant sleit hun voldsomt med tanker og hun opplevde å «høre» ting som ikke var virkelige, noe journalene bekrefter.

KLAGER: «Linda» ber statsforvalteren åpne tilsynssak mot Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Nina Hansen
KLAGER: «Linda» ber statsforvalteren åpne tilsynssak mot Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Nina Hansen Vis mer

«Linda» tror Kevin var plaget med mye av det samme som henne, etter det andre medpasienter har fortalt om ham.

- Jeg kjente meg igjen i en fortvilelse av manglende oppfølging, og det å ikke bli hørt.

44 ansatte

Hun henter seg en ny cola, rører rundt med sugerøret, tar en slurk. Blikket flakker. Hun reiser seg brått.

- Må bare ut å ta en røyk. Jeg blir så sliten i hodet av å snakke om dette, å ta dette fram igjen, sier hun, drar på seg jakka og navigerer raskt mellom kafébordene mot utgangen. Faren hennes blir sittende.

Han løfter blikket fra mappene, hvor han har satt dokumentasjonen fra «Linda»s opphold på Hurdalssjøen recoverysenter i sirlig system.

Han sier at datterens diagnoser tilsier færrest mulig behandlere.

KLAGER: På fem måneder hadde «Linda» kontakt med hele 44 ansatte på Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Nina Hansen
KLAGER: På fem måneder hadde «Linda» kontakt med hele 44 ansatte på Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Nina Hansen Vis mer

Likevel opplevde hun under oppholdet tre ulike såkalte primærkontakter og to sekundærkontakter. De har telt seg fram til at hun var i kontakt med hele 44 ansatte alt i alt.

Og dette i løpet av bare fem måneder.

Aldri iverksatt

Faren blar i papirene. På inntaksmøtet var det tema at hun behøvde et opphold på minst 12 måneder, fordi problemene hennes var så komplekse.

I seinere møter ville ledelsen ha henne ut etter fire måneder. Hun fikk kranglet seg til halvannen måned ekstra, for hun hadde ingen steder å dra. Leiligheten hennes var langtidsutleid.

PÅ INNSIDEN: Bildet er tatt inne på Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Nina Hansen
PÅ INNSIDEN: Bildet er tatt inne på Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Nina Hansen Vis mer

Sakspapirene viser at det ble snakket i møter om hvilke tiltak som kunne settes inn.

Problemet, slik «Linda» og faren hennes ser det, er at det ble med praten.

- Det kan virke som om senteret har lyktes med en del «enkle» pasienter og at de tviholder på en behandlingsmodell som fungerer for disse, sier faren. Han tror «Linda» ble brysom.

- «Linda» stilte spørsmål og påpekte at hun ikke fikk den hjelpen hun trengte. Det gjorde henne til et problem. Så fant hun Kevin, og fikk et stort behov for å snakke med andre om det, sier faren.

Han tror at disse to tingene gjorde at ledelsen prøve å holde henne unna andre pasienter.

- De prøvde å få henne raskest mulig ut derfra, sier han.

«Linda» kommer inn igjen og lukter av ikke bare én, men to ferskrøykte sigaretter.

- For meg var det tydelig at senteret ville ha kontroll på «Kevin-saken». Derfor ble det viktig for dem å holde meg mest mulig vekk fra nye pasienter, sier hun.

SJEKKET INN: Her er NRK-journalist og programleder Helene Beate Sandvig i samtale med Recoveryakademiets sjef Ole Andreas Underland i programmet «Pillefri psykiatri» som gikk på lufta forsommeren 2020. Foto: Nina Hansen
SJEKKET INN: Her er NRK-journalist og programleder Helene Beate Sandvig i samtale med Recoveryakademiets sjef Ole Andreas Underland i programmet «Pillefri psykiatri» som gikk på lufta forsommeren 2020. Foto: Nina Hansen Vis mer

Rapporten fra obduksjonen påviste det vanedannende medikamentet Rivotril i Kevins blod.

- De fant Rivotril i Kevins blod etter at han var død. På det som liksom skulle være en pillefri klinikk, slik det ble reklamert for på NRKs «Helene sjekker inn». Sannheten er at mange, som i utgangspunktet ikke sto på medisiner, ble satt på medisiner, sier hun.

«Linda» har lenge hatt et ønske om å klage på den manglende hjelpen hun mener hun fikk på Hurdalssjøen Recoverysenter. Faren har hjulpet henne med dokumentasjonen, og, på hennes vegne, sender Gatejuristen i disse dager søknad til statsforvalteren om opprettelse av tilsynssak.

Gatejuristen er et tilbud i regi av Kirkens Bymisjon, som gir gratis rettshjelp til folk som har eller har hatt rusproblemer.

- Alle fikk tilbud

Recoveryakademiets sjef, Ole Andreas Underland, sier det var ytre omstendigheter som medførte at Linda hadde så mange ulike å forholde seg til under sitt opphold på Hurdalsjøen.

- I likhet med resten av helsetjenesten har pandemien medført utfordringer for oss med tanke på sykefravær. Det er dessverre en konsekvens av pandemien vi ikke kan gjøre noe med, skriver han til Dagbladet.

Underland svarer følgende på Lindas kritikk av manglende traumeoppfølging etter at hun fant Kevin:

LEDER: Ole Andreas Underland er sjef for Recoveryakademiet, som blant annet driver Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Nina Hansen
LEDER: Ole Andreas Underland er sjef for Recoveryakademiet, som blant annet driver Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Vi hadde fokus på krisehåndtering i etterkant av hendelsen. Alle ble holdt samlet, alle fikk tilbud om eksternt kriseteam, debrif, samtaler i tida etterpå og tilbud om fokus på hendelsen i samtale med behandler for både pasienter og medarbeidere, skriver Recoveryakademiets sjef.

Underland er forelagt all kritikk «Linda» og hennes far kommer med, men hevder at han er forhindret fra å besvare spørsmål som er direkte knyttet til behandlingen hun fikk på Hurdalsjøen.

- Vi kan ikke gi ut personsensitiv informasjon om pasienter og deres behandling til pressen eller andre, skriver han.

KJEMPER: Vibeke Johannessen mener hennes avdøde sønn Kevin ikke fikk den hjelpen han hadde krav på. Foto: Nina Hansen
KJEMPER: Vibeke Johannessen mener hennes avdøde sønn Kevin ikke fikk den hjelpen han hadde krav på. Foto: Nina Hansen Vis mer

Dro ikke på tilsyn

Dagen etter dødsfallet sendte psykiateren som var Kevins behandler ved Hurdalsjøen Recoverysenter, et varsel om en «alvorlig hendelse» til Statens helsetilsyn.

Etter å ha mottatt et slikt varsel, skal Helsetilsynet vurdere om det er nødvendig å gjøre et såkalt stedlig tilsyn for å få saken tilstrekkelig opplyst.

Det innebærer at et team besøker virksomheten og gjennomfører intervjuer med de involverte etter en hendelse.

Som Dagbladet skrev i romjula, var denne psykiateren under gransking av Helsetilsynet for graverende pasientbehandling hos sin tidligere arbeidsgiver i det offentlige helsevesenet.

Mistet autorisasjon

Granskingen startet lenge før Kevin kom til senteret, og pågikk fremdeles da Kevin døde. I mars i år konkluderte Helsetilsynet med at psykiateren måtte fratas sin autorisasjon - noe vedkommende har påklaget - blant annet på grunn av uforsvarlig medikamentforskrivning.

Likevel var Helsetilsynet svært raske til å vurdere at stedlig tilsyn ikke var nødvendig for å få opplyst saken.

Selv om psykiateren hadde gitt Kevin medisiner som det i Kevins henvisningsnotat ble advart mot, innlemmet heller ikke Helsetilsynet Kevins sak i tilbakekallssaken mot psykiateren.

- Hvorfor?

- Da varselet ble behandlet i Statens helsetilsyn, var det ikke kjent for dem som håndterte dette at det samtidig pågikk en tilsynssak knyttet til det helsepersonellet som sendte inn varselet, sier fungerende avdelingsdirektør Anders Haugland i Statens helsetilsyn til Dagbladet.

DØDE: Kevin Johannessen døde på Hurdalsjøen recoverysenter 7. oktober 2020. Foto: Nina Hansen
DØDE: Kevin Johannessen døde på Hurdalsjøen recoverysenter 7. oktober 2020. Foto: Nina Hansen Vis mer

Han sier at det er opp til virksomhetene å fastsette hvem som skal melde fra om alvorlige hendelser, og at det derfor ikke er rutine å sjekke om det er tilsynssaker mot den som sender inn varselet.

Statsforvalteren i Oslo og Viken startet tilsyn med Hurdalsjøen recoverysenter etter varselsaken om selvmordet, og vurderte også å opprette tilsynssak mot psykiateren.

Da de forsto at psykiateren på det tidspunktet ikke lenger hadde autorisasjon, tok statsforvalteren kontakt med Helsetilsynet.

- Vi ble enige om at det ikke var hensiktsmessig å opprette ny tilsynssak når psykiateren ikke lenger hadde autorisasjon, sier Haugland.

Resept avvist

«Linda» visste ikke at Kevins psykiater på Hurdalsjøen, som også var hennes behandler under deler av oppholdet, var under gransking, ei heller at han mistet sin autorisasjon i mars 2021.

Men hun merket likevel at noe var galt.

Hun oppsøkte nemlig et apotek med en resept fra denne psykiateren, etter at tilbakekallelsen av hans autorisasjon var trådt i kraft.

- Jeg ante fred og ingen fare, forteller hun.

Bak disken studerte de resepten nøye. «Linda» syntes de oppførte seg rart. Så kom de tilbake med klar beskjed:

- Resepten er ugyldig.

KEVINS ROM: Slik så det ut på Kevins rom da han døde. Foto: Privat
KEVINS ROM: Slik så det ut på Kevins rom da han døde. Foto: Privat Vis mer

Rask henleggelse

Som vitne til Kevins siste bevegelser og den som fant ham, snakket Linda med politiet på åstedet for 28-åringens død, den tragiske kvelden 7. oktober 2020.

Seksjonsleder Kåre Solvoll i Øst politidistrikt forteller at politiet var ukjent med den pågående granskingen Helsetilsynet hadde mot psykiateren som behandlet Kevin på Hurdalssjøen, uten at han tror det ville ha endret påtalemyndighetens beslutning om å henlegge saken om det mistenkelige dødsfallet raskt, som en ulykke.

Gjennom funnene i obduksjonsrapporten, kunne de se bort fra at Kevin hadde blitt påkjørt eller at noen hadde utsatt ham for vold.

Medisinfunnene i Kevins blod var heller ikke påfallende, og kunne ikke koples direkte til dødsfallet.

- Det er først i ettertid vi blir klar over at det kan være snakk om feilmedisinering og andre feil begått av institusjonen, men dette vil uansett være en annen sak enn saken knyttet til den unge mannens død, forklarer Solvoll og legger til:

- Ut fra den informasjonen vi har per nå, er det ikke grunnlag for å initiere etterforskning av institusjonen, men vi utelukker ikke at dette kan endre seg, særlig hvis det kommer rapporter fra kontrollmyndigheter som tilsier at vi bør starte etterforskning av straffbare handlinger begått av foretaket eller ansatte, sier seksjonslederen.

Dagbladet har vært i kontakt med psykiateren som er fratatt autorisasjonen. Han sier følgende gjennom sin advokat, Synne Bernhardt:

- Jeg har stor forståelse for den påkjenningen de etterlatte opplever. Det som har skjedd har også gått sterkt inn på meg. Når det gjelder den konkrete saken er jeg bundet av taushetsplikten og kan ikke omtale den. Tilsynssaken er for øvrig rettet mot virksomheten, og jeg viser derfor til virksomheten.

DØDE: Kevin (28) skulle få traumebehandling på et Hurdalsjøen Recoverysenter (HRS). Han kom tilbake til mamma Vibeke i ei kiste. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Nina Hansen Vis mer
HJELP: «Linda» savnet hjelp fra behandlingsstedet til å takle problemene hendelsen skapte. Foto: Nina Hansen
HJELP: «Linda» savnet hjelp fra behandlingsstedet til å takle problemene hendelsen skapte. Foto: Nina Hansen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer