Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saken som rystet Sverige:

Fant Kevins klær. Nå kan DNA-bevis renvaske brødrene 20 år etter drapet

Politiprofessor Leif GW Persson forteller til Dagbladet at han er tvilende.

UTPEKT: Robin og Christian var fem og sju år da de ble pekt ut skyldige for drap av svensk politi. Foto: NRK
UTPEKT: Robin og Christian var fem og sju år da de ble pekt ut skyldige for drap av svensk politi. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken om drapet på Kevin Hjalmarsson i 1998 fikk massiv omtale, da den svenske tv-kanalen SVT i fjor publiserte dokumentaren «Fallet Kevin». Politiet trodde først det dreide seg om en ulykke, da 4-åringen ble funnet død i Arvika i Sverige. Men det ble seinere konkludert med at han var kvalt til døde med en pinne.

I løpet av dokumentarens tre episoder fikk seerne innblikk i hvordan politiets etterforskning og avhørsmetoder munnet ut i at brødrene Robin (5) og Christian (7) til slutt ble utpekt som drapsmenn.

Saken mot de mindreårige kom aldri opp i retten, og de to guttene ble derfor ikke dømt for drapet. Likevel har de levd nærmest i skjul siden saken for 20 år siden.

I mai i fjor besluttet politiet å gjenoppta etterforskningen, etter å ha fått kraftig kritikk, blant annet som følge av dokumentaren. Saken er allerede stemplet som en av de største skandalene hos svensk politi gjennom tidene.

Onsdag melder SVT at gjennomgangen av det gamle bevismaterialet har gitt oppsiktsvekkende funn.

BLIR AVHØRT: Fem år gamle Robin avhøres av sjefsetterforsker Rolf Sandberg etter at Kevin Hjalmarsson ble funnet drept. Foto: Skjermdump / NRK / SVT
BLIR AVHØRT: Fem år gamle Robin avhøres av sjefsetterforsker Rolf Sandberg etter at Kevin Hjalmarsson ble funnet drept. Foto: Skjermdump / NRK / SVT Vis mer

Fant offerets klær

- Hos politiet fant vi en eske fra den opprinnelige etterforskningen som egentlig skulle vært destruert. I den lå det klær som var på kroppen, sier etterforskningsleder Tomas Johansson til tv-kanalen.

Totalt åtte personer jobber med den gjenopptatte saken, og det skal være gjennomført et femtitall avhør.

Klærne er nå sendt til undersøkelser, med håp om at man kan hente ut DNA fra stoffet. På den måten ønsker politiet å finne ut hvem som var sammen med Kevin den siste dagen han levde, og på den måten kanskje finne nye spor etter gjerningspersoner.

Spent på resultatet

Den kjente svenske forfatteren og politiprofessoren Leif GW Persson sier til Dagbladet at det blir interessant å se hva analysene av klesfunnet nå vil tilføre etterforskningen.

- Hva man klarer å få ut av spor, vil være veldig avhengig av hvordan klærne er oppbevart. Jeg synes også det vil være merkelig hvis det ikke er gjort analyser av disse tidligere, sier Persson.

SKEPTISK: Leif GW Persson tviler på at eventuelle DNA-spor fra klærne vil være mulig å analysere. Foto: NTB Scanpix
SKEPTISK: Leif GW Persson tviler på at eventuelle DNA-spor fra klærne vil være mulig å analysere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han legger til at man allerede i 1998 hadde gode analysemetoder for DNA tilgjengelig. Til tross for at disse har blitt ytterligere forbedret siden den gang, så tror han det skal mye til for at man sitter igjen med hardtslående bevis som følge av funnet.S

- Jeg blir egentlig overrasket hvis det i det hele tatt går an etter så mange år, sier Persson.

Konkluderer i februar

Funnet har imidlertid ført til at etterforskningen har blitt forsinket. Etterforskningsleder Johansson håper nå at man skal kunne gi langt sikrere svar enn forrige gang saken ble jobbet med.

Brødreparet håper på sin side at de endelig skal bli helt renvasket i saken.

ÅSTED: Kevin Hjalmarsson ble funnet drept i Arvika i Sverige. Foto: NTB Scanpix
ÅSTED: Kevin Hjalmarsson ble funnet drept i Arvika i Sverige. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er klart det finnes brister i den gamle etterforskningen. Vi vil ha en rettssikker etterforskning denne gangen, sier Johansson.

Ifølge Expressen skal konklusjonen presenteres i løpet av februar. Der vil det bli klart om politiet har klart å komme nærmere svaret på hvem som faktisk tok livet av 4-åringen i 1998.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!