Fant kjærligheten - sju uker etter ektemannens død

I ti måneder visste danske Mette at hun skulle miste ektemannen sin til kreft. Sammen ble de enige om at hun ikke skulle være alene etter hans død.

SKULLE IKKE BLI «GISSEL»: Mette Bordring Nybo hadde hatt mange samtaler med ektemannen Thomas om veien videre etter hans død. En av tingene de hadde blitt enige om, var at hun ikke skulle bli «et gissel av sin kjærlighet for ham». Foto: Sisse Langfeldt / Gad forelag

SKULLE IKKE BLI «GISSEL»: Mette Bordring Nybo hadde hatt mange samtaler med ektemannen Thomas om veien videre etter hans død. En av tingene de hadde blitt enige om, var at hun ikke skulle bli «et gissel av sin kjærlighet for ham». Foto: Sisse Langfeldt / Gad forelag

Vis mer
Publisert

Da ektemannen Thomas ble kreftsyk i 2015, hadde familien på fem håp om at han skulle bli kreftfri. Men ti måneder før hans død, fikk de beskjed om at han ikke kom til å overleve.

Thomas og kona Mette Bording Nybo begynte å forberede seg på hans død.

- Vi hadde samtaler om mange ting. Vi gjorde alt klart til han døde, sier hun til Dagbladet

En av tingene de snakket om var at Mette ikke skulle være alene, men finne seg en ny kjæreste.

- Ti måneder før visste vi at han ville komme til å dø. Vi forberedte barna og oss selv på det.

I 20 år var de sammen. Hun forteller til Dagbladet at de faktisk møttes på Ryfylke Folkehøgskole i Stavanger i 1996.

- Rett tidspunkt

I 2019 døde Thomas. Sju uker etter at ektemannen døde, tok hun sjansen på datingappen Tinder.

- Det er mange som synes det var raskt, men man må huske at vi hadde sørget i lang tid. Når et menneske dør, et menneske man har vært sammen med hele tiden, så merker man det hvert sekund. Det er intenst og voldsomt å mangle mannen jeg delte livet med.

Samtidig kjente hun at hun hadde mye liv i seg etter ektemannens død, forteller hun til den danske avisa BT.

- Jeg tror det var lettelsen over at han hadde dratt herfra på en så god måte. For jeg hadde fryktet hvordan det ville skje. Med all energien jeg hadde i meg, tenkte jeg at dette måtte være rette tidspunkt å møte en ny mann på.

Dro på Tinder-date

På Tinder fant hun en mann som hun gikk på date med. Daten resulterte i et forhold.

- Han er et menneske som lever i nuet og ser meg nå. Et menneske som gir mye omsorg og finner glede i å støtte meg. Det gir mening for han å være min klippe. Jeg kan stå selv igjen, men han var og er en støtte for meg.

Mette, som jobber som lærer på Viborg Katedralskole, har skrevet to bøker.

Den første, «Lev stærkt - dø smukt», handler om hvordan familien taklet sykdommen, at Thomas skulle dø og om å ta sorgen på forskudd, mens den andre «Frygt ikke - elsk bare» handler om hvordan man griper livet etter et tap.

Men da hun fortalte i et intervju at hun hadde funnet kjærligheten sju uker etter ektemannen døde, var det flere som reagerte.

Ble overrasket

Artikkelen ble delt på BTs Facebook-side, og i kommentarfeltet var det en rekke hatefulle kommentarer. Det skriver avisa selv, som viser til fire eksempler:

«Hun er jo skamløs!»

«Tja, det er flere dårlige forhold enn gode - dette er bare et av de dårlige, og hva så …»

«Ikke lang tid å sørge over sin avdøde man, det må man si …»

«Det er ikke tenkt mye på barnas sorg her.»

Mette forteller til BT at hun ble overrasket over at man som etterlatt ikke kan søke kjærligheten uten å bli fordømt.

- Det var folk som ikke forsto og ikke respekterte det. Ikke alle kommentarene var ondskapsfulle, men de fikk meg til å tenke. Man må begrense seg og tenke seg om, sier Mette til Dagbladet.

- De negative kommentarene beviste for meg at det var viktig å stå fram og fortelle at man gjerne må søke kjærligheten og at andre mennesker skal passe på hva de sier, fordi det kan begrense de etterlatte og tvinge dem til ensomhet, fortsetter hun.

Hun lot ikke kommentarene påvirke seg, men de som handlet om barna hennes stakk dypere.

- Min mann har snakket med barna om at jeg kom til å finne en ny mann. Derfor var de klar over det. De har ikke tvilt på min kjærlighet til Thomas. Jeg så etter en annen mann som kunne støtte meg, slik at mine barn kunne være fri. Så de ikke måtte trøste meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer