Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant kjemiske beholdere i Bagdad

Amerikanske soldater har funnet beholdere med kjemisk innhold. Det er uklart om det dreier seg om kjemiske våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske marinesoldater har funnet fem beholdere med kjemisk materiale, men avviser tidligere meldinger om artillerigranater som kan inneholde kjemiske våpen.

Beholderne ble funnet lørdag i en skolegård i Bagdad sammen med store mengder andre våpen, ifølge offiserer i marinekorpsets 1. bataljon, 5. regiment.

Men offiserene avviste samtidig tidligere meldinger om at det er funnet 278 artillerigranater med et kjemisk stoff.

Korporal Chad Arva, spesialist på kjemisk analyse, sa at innholdet i beholderne «testet positivt tre ganger» på stoffer som forårsaker blemmer. Men han kunne ikke gi flere detaljer om funnet.

FN-kontroll

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrå IAEA, Mohamed ElBaradei, sa i et intervju med den tyske avisen Bild am Sonntag at alle våpen de amerikanskledede styrkene oppdager i Irak, må bli kontrollert av FNs eksperter.

- Det er ikke nok at mistenkelige substanser blir analysert i amerikanske laboratorier. Resultatene må undersøkes av FN-inspektørene. Bare på den måten kan troverdigheten sikres i eventuelle erklæringer om mulige masseødeleggelsesvåpen i Irak, sier ElBaradei.

Anklagen om at Irak er i besittelse av masseødeleggelsesvåpen var USAs hovedargument i FN for å forsøke å få støtte til en krig mot Irak.

Uten bevis

USAs øverstkommanderende, general Tommy Franks, sa tidligere søndag at han ikke var i besittelse av avgjørende bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, men at tusener av steder skulle undersøkes.

- Jeg har ikke funnet noe som jeg selv er absolutt overbevist om er materialer for masseødeleggelser, sa Franks i et intervju med TV-stasjonen CNN.

- Men vi snakker om kanskje 2.000-3.000 steder i landet som vi vet vi skal dra og undersøke, hvert eneste en av dem.

Franks sa at mellom 5 og 15 steder undersøkes i døgnet.

- Ingen tvil

Den amerikanske utenriksministeren Colin Powell hevder bestemt at USA kommer til å finne masseødeleggelsesvåpen i Irak, en av de erklærte begrunnelsene for krig.

- Kampperioden er over og vi kan nå vende oppmerksomheten vår mot å finne masseødeleggelsesvåpen. Vi har sterke beviser og det er ingen tvil om at landet har slike våpen, sa utenriksminister Powell i et intervju med BBC søndag.

Mer enn tre uker etter at krigen mot Irak begynte, har de amerikanskledede styrkene ikke funnet noe bevis for verken biologiske, kjemiske, eller kjernefysiske våpen i Irak.

De irakiske styrkene har ikke brukt kjemiske eller biologiske våpen mot de amerikansk-britiske invasjonsstyrkene i krigen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media