Fant kjemiske stridshoder

FNs våpensinspektører har funnet 11 kjemiske stridshoder i «utmerket» forfatning i et våpenlager i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 11 stridshodene var tomme, men ifølge en FN-talsmann i utmerket stand, melder nyhetsbyrået Associated Press.

De kjemiske stridshodene (122 mm) ble funnet i et alger som ble bygget på slutten av 90-tallet.

- Et tolvte stridshode ble også funnet, men det krever nærmere undersøkelse, sier FN-inspektørenes talsmann Hiro Ueki.

Inspektørene benyttet seg av et bærbart røntgenapparat for å ta foreløpige analyser av stridshodene, og tok med seg prøver for ytterligere testing.

- Stridshodene var i perfekt forfatning, og identiske med de som ble importert av Irak på slutten av 80-tallet, sier Ueki.

De ble funnet da inspektørene sjekket våpenlagrene i Ukhaider, 12 mil sør for Baghdad. Våpeninspektørene har tidligere lett på det samme anlegget, men har tidligere ikke meldt om noen funn.

Ikke i rapporten

Ifølge BBC ser ikke lederen for FNs våpeninspektører Hans Blix og Mohamed El-Baradei, direktør i Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA), på funnet som et «alvorlig brudd» på FN-resolusjon 1441.

FN vil nå bruke litt mer tid på å fastslå betydningen av oppdagelsen.

Stridshodene var ikke nevnt i Iraks 12 000 sider store våpenerklæring som ble overlevert til FN før jul.

- De burde definitivt ha vært oppgitt. Hvorfor var de ikke med i erklæringen? De kan selvsagt ha blitt glemt, og jeg er overbevist om at det er den unnskyldningen Irak vil komme med, sier den tidligere FN-inspektøren, Christopher Cobb-Smith, til BBC.

Lederen for det irakiske direktoratet som arbeidet sammen med FNs våpeninspektører, bagatelliserte funnet og sa at våpnene for lengst var gått ut på dato.

- Disse rakettene er gått ut på dato. De lå i lukkede trekasser, som vi hadde glemt, uttalte general Hussam Mohammad Amin.

Undersøkte hus

For første gang lette også inspektørene i private hjem, for å se etter bevis som kan tyde på produksjon og lagring av masseødeleggelsesvåpen, melder CNN.

Boligene står ikke på lista over steder som skal undersøkes, så det kan tyde på at de har slått til etter å ha mottat et tips.

Hjemmene til to forskere ble undersøkt, og en av dem ble med inspektørene etter en seks timers aksjon inne i huset.

Sennepsgass

7. desember i fjor sikret en FN-gruppe et dusin artillerigranater med sennepsgass, som ble satt på lista til våpensinspektørene som var i Irak på 90-tallet. Det var de første masseødeleggelsesvåpnene som ble funnet i inneværende inspeksjonsrunde.

Under Golfkrigen i 1991 sendte Irak scudraketter mot Israel og Saudi-Arabia, og begge landene fryktet at rakettene kunne være utstyrt med kjemiske våpen. Rakettene inneholdt konvensjonelt høyeksplosivt sprengstoff, men funnet torsdag kan tyde på at Irak har eksperimentert med kjemiske stridsmidler, melder NTB.

USA og Storbritannia tror Irak fortsatt holder masseødeleggelsesvåpen skjult, og sender stadig flere soldater til områder rundt landet. De mener rapporten fra irakiske myndigheter inneholder flere mangler, og president George W. Bush sa for to dager siden at han er «drittlei Saddams spill og løgner» og at «tida begynner å renne ut».

FNs våpenisnpektører leter etter bevis for at Irak still har atomvåpen og kjemiske og biologiske våpenprogram. De skal levere en midlertidig rapport om funnene til Sikkerhetsrådet innen 27. januar.

Dagen etter holder George W. Bush sin årlige tale om rikets tilstand.

FUNN: Våpeninspektørene fant 11 kjemiske stridshoder, og ett som skal undersøkes seinere.