Fant kokain for 30 mill.

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): En oppmerksom turgåer fant torsdag i sist uke en ryggsekk med 25 kilo kokain på stranda i Tananger i Sola kommune. Dette er det fjerde kokainfunnet i norske fjæresteiner hittil i år. Funnet har en gateverdi på cirka 30 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryggsekken som ble funnet lå mellom strandsteinene og bar tydelig preg av å ha ligget en stund i vannet.

I sekken lå det flere pakninger med pulver, forteller politiavdelingssjef Svein Inge Bokn ved narkotikaavsnittet ved Stavanger politidistrikt.

- Om sekken har ligget ei uke, en måned eller et halvt år i sjøen, er helt umulig for oss å si. Det blir det eventuelt opp til Kripos å finne ut, sier Bokn.

Få holdepunkter

En foreløpig analyse Kripos har gjort bekrefter at pakkene inneholder rundt 25 kilo kokain. Politiet har ingen formening om hvor sekken kommer fra, og kan ikke knytte funnet opp mot noen personer eller organisasjoner.

- Politiet har heller ikke noen holdepunkter for å tro at stoffet var beregnet for det lokale markedet. Det skal en bra organisasjon til for å håndtere slike mengder. Markedet for kokain er ikke så stort her i Stavanger og omegn, sier Bokn.

Flere funn

Kokain-ryggsekken er det fjerde kokainfunnet på vestkysten hittil i år. Tar vi med andre stoffer, er det gjort fem funn på norske strender i løpet av få uker.

  • I februar fant en 71 år gammel turgåer ved Synnesstranda på Vigra en bag i fjærestrendene. Bagen inneholdt 34 kilo kokain.
  • Samme uke oppdaget et barn en ryggsekk med seks kilo amfetamin og 10000 amfetamintabletter i strandkanten ved et av Drøbaks mest populære turområder. Stoffet har en gateverdi på seks-sju millioner kroner.

Kripos vil nå foreta kriminaltekniske undersøkelser for å sammenlikne de stoffene som er beslaglagt den seinere tid.

- Vi skal også undersøke om det er noen sammenheng mellom funnene. Vi vil se om de kommer fra samme produksjonssted, og sammenholde opplysninger vi får fra utlandet. Foreløpig er det for tidlig å fastslå en sammenheng, sier Kripos-sjef Arne Huuse til Dagbladet.

Tilfeldig?

Ifølge Toll- og avgiftsdirektoratet er det ikke sikkert at stoff som blir funnet i fjæra opprinnelig hadde Norge som adresse. Direktoratet samarbeider tett med EU-landene for å avdekke smugling.

- Det kan ha drevet med Golfstrømmen og inn til norske farvann. Det kommer trolig fra sendinger i trafikk over Atlanteren eller til landene rundt Nordsjøen, sier avdelingsdirektør Tom Erik Grannes til Dagbladet.

- Vi har foreløpig ingen holdepunkter for å kunne si at det er en økning av smugling via sjøveien, sier Grannes.

Beslagstall som Kripos la fram sist høst tyder på økt brukshyppighet og at antall brukere stiger.