Klima

Fant «korallrev av plast» i Hellas: - Veldig skremmende

Tusenvis av plastposer havnet i Egeerhavet hav utenfor den greske øya Andros og viklet seg inn i korallrevene. - Lurer du på hvor søppelet ditt havner, ser vi det hver gang vi dykker, sier en frivillig.

PLASTKORALL: Fargerike plastposer svaier fredelig under vann sammen med korall og småfisk. Foto: Stelios Misinas / Reuters / NTB Scanpix
PLASTKORALL: Fargerike plastposer svaier fredelig under vann sammen med korall og småfisk. Foto: Stelios Misinas / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Tusenvis av plastposer har blitt dratt opp fra havet utenfor den greske øya Andros denne måneden av dykkere og miljøaktivister som beskrev det de fant som «et korallrev laget av plast», skriver Reuters.

De svaier fredelige under vann, akkurat som korallene vi kjenner fra før, men er dessverre ikke laget av naturen opp gjennom århundrer:

Disse består nemlig av plastposer som har festet seg til den gylne havbunnen i Egeerhavet, og hvor de er til stor skade for havdyrene som lever der og belaster økosystemet.

- Veldig skremmende å se

Dykkere fra miljøgruppa Aegan Rebreath plukket opp blå, svarte og gule plastposer som hadde viklet seg sammen mellom korallrevene og svaiet der nede sammen med fisken.

- Det var veldig skremmende å se, sier Arabella Ross, en av de frivillige dykkerne fra miljøgruppa Aegan Rebreath til Reuters. Hun understreker at mengden med plast sjokkerte henne skikkelig.

- Jeg tror det sjokkerte alle som så det, slår hun fast.

Ross beskriver det sjokkerende synet som et paradis man kan se for seg å finne i Karibia hvor det er korallrev i alle farger. Her var det akkurat det samme bildet - men istedenfor korallrev var det altså plastposer som sørget for det fargesprakende bildet.

VIKLET FAST: Blå, sorte og gule plastposer hadde viklet seg fast i korallene utenfor den greske øya Andros. Foto: Stelios Misinas / Reuters / NTB Scanpix
VIKLET FAST: Blå, sorte og gule plastposer hadde viklet seg fast i korallene utenfor den greske øya Andros. Foto: Stelios Misinas / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

11 500 tonn plast i havet

Havforurensning av plast har blitt et av de mest oppsiktsvekkende symbolene verden rundt på hvordan menneskeheten skader planeten, og Middelhavet er et av havene med høyest andel av plastforurensning i verden.

Dette kommer fram i en rapport av World Wildlife Fund som ble publisert i forrige måned.

- Middelhavet drukner i plast, slår rapporten fast og trekker fram blant annet den økende turismen til ferieøyene som ekstra belastende for miljøet.

Hellas produserer rundt 700 000 tonn med plastavfall i året, eller rundt 69 kilo per person, slår rapporten fast.

Omtrent 11 500 tonn av dette ender opp i havet hvert eneste år - og rundt 70 prosent av dette igjen returneres til kystlinja av havet.

Overfiske og plastforsøpling er dessuten hovedårsakene til at over halvparten av haiartene i Middelhavet nå er truet.

- Ser det hver gang vi dykker ned

Forurensningen utenfor Andros-øya skal hovedsakelig være fra 2011 da voldsomme nedbørsmengder forårsaket at en uformell avfallsstasjon kollapset. Mesteparten av dette avfallet endte opp i havet.

Dykkerteamet klarte dessverre bare å rengjøre en brøkdel av plastavfallet de fant, skriver Reuters.

- Hvis folk lurer på hvor søppelet deres ender opp, ser vi det i alle fall hver gang vi dykker ned i vannet, slår Ross fast overfor nyhetsbyrået.

300 kilo «spøkelsesgarn»

De dro også opp rundt 300 kilo med gamle fiskegarn, også kjent som «spøkelsesgarn», fra Andros. Under en annen operasjon i juni dro de opp to tonn med spøkelsesgarn like utenfor den greske øya Salamina.

Problemer med plastforurensning har herjet nyhetsbildet den siste tida; på fredag fikk også statsminister Erna Solberg seg et sjokk da hun så nøyaktig hva plasten i havet her til lands betyr for fuglene som bor ved havgapet.

Der hadde var det nemlig død fugl som hadde blitt hengt i reder laget av plast.

Nylig omtalte også Dagbladet at den amerikanske rekorddykkeren Victor Vescovo fant en plastpose på havets dypeste punkt.