GIFTSKADD: Tidligere Ekofisk-arbeider Jan Terje Biktjørn må holde seg unna oljeprodukter og kjemikalier. Ellers blir han fort slik som dette på hender og andre steder på kroppen.

Foto: Privat
GIFTSKADD: Tidligere Ekofisk-arbeider Jan Terje Biktjørn må holde seg unna oljeprodukter og kjemikalier. Ellers blir han fort slik som dette på hender og andre steder på kroppen. Foto: PrivatVis mer

Fant kreft hos 129 av 675 kolleger

Og de syke oljearbeiderne har rapportert sine funn til Kreftregisteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kjente personlig 67 kolleger i Nordsjøen som fikk kreft, så det er liten tvil om at vi tilhører en kreftutsatt yrkesgruppe, sier tidligere Ekofisk-arbeider Jan Terje Biktjørn, som selv fikk kroniske hud- og giftskader av jobben på oljeplattform.

Fredag skrev Dagbladet om doktorgradsavhandlingen til stipendiat Jo S. Stenehjem ved Kreftregisteret som disputerer ved Universitetet i Oslo senere denne måneden.

Kreftregisteret har studert kreftrisiko og eksponering for kjemiske stoffer i arbeidsmiljøet blant kvinner og menn som arbeidet på norsk sokkel mellom 1965 og 1999.

For mye kreft Blant 41 140 offshorearbeidere som ble fulgt for kreftsykdom i perioden 1999-2009, ble det observert 2191 krefttilfeller. For noen krefttyper er det klare forskjeller mellom offshorearbeidere og den øvrige norske befolkningen.

YRKESSYK: Tidligere Ekofisk-arbeider Jan-Erik Tandberg tåler ikke lenger eksponering for kjemikalier. Slik så han ut etter å ha drevet med oppussing og maling for noen år siden.

Foto: Privat
YRKESSYK: Tidligere Ekofisk-arbeider Jan-Erik Tandberg tåler ikke lenger eksponering for kjemikalier. Slik så han ut etter å ha drevet med oppussing og maling for noen år siden. Foto: Privat Vis mer

Blant oljearbeiderne fant forskerne for mye brysthinnekreft, blærekreft, spiserørskreft, akutt myelogen leukemi og kronisk lymfatisk leukemi.

- Vi har sett flere av de krefttypene Kreftregisteret trekker fram, men vi har også sett mye tarmkreft, nyrekreft og prostatakreft blant dem som jobbet på Ekofisk, sier Biktjørn, som nå kjemper de syke oljearbeidernes sak gjennom organisasjonen ALF Offshore.

ALF Offshore har gjort sin egen kreftundersøkelse blant operatøransatte som var ansatt på Ekofisk i 1997. De fikk sjekket 675 personer. 129 av dem var rammet av kreft.

- 19 prosent - I vår undersøkelse fant vi at rundt 19 prosent hadde fått kreft, mens det bare gjelder for drøyt fem prosent av de 41 000 som omfattes av Kreftregisterets undersøkelse, påpeker Jan Terje Biktjørn.

SØKSMÅL: Jan Terje Biktjørn (nummer to fra høyre) og Jan-Erik Tandberg har sammen med rundt 80 syke kolleger fra Ekofisk saksøkt ConocoPhillips i USA. Det er fremdeles ikke avgjort om søksmålet vil føre fram. Her sammen med Jill Erickson og og advokat Lisa Sechelski i firmaet Arnold & Itkin i 2008. Foto: Asle Hansen
SØKSMÅL: Jan Terje Biktjørn (nummer to fra høyre) og Jan-Erik Tandberg har sammen med rundt 80 syke kolleger fra Ekofisk saksøkt ConocoPhillips i USA. Det er fremdeles ikke avgjort om søksmålet vil føre fram. Her sammen med Jill Erickson og og advokat Lisa Sechelski i firmaet Arnold & Itkin i 2008. Foto: Asle Hansen Vis mer

- Vi ringte jo folk vi visste hadde havnet på land med helseproblemer, men det var jo totalt bare rundt 1800 ansatte ute på Ekofisk i 1997, og bare 1000-1200 i førstelinja, sier den syke oljearbeideren Jan-Erik Tandberg, som også er engasjert i ALF Offshore.

De tidligere oljearbeiderne sier de har lagt fram sine funn i møte med Kreftregisteret.

- Når Kreftregisteret opererer med over 41 000 som har jobbet på norsk sokkel mellom 1965 og 1999, må de jo ha tatt med absolutt alle som har vært der ute, serviceoppdrag og alt, påpeker Tandberg.

Farlig benzen Resultatene fra Stenehjems doktogradsarbeid viser at løsemiddelet benzen, som forekommer naturlig i råolje, er knyttet til helseskader.

SYKE: Dagbladet har i en årrekke skrevet om syke oljearbeidere fra Ekofisk-feltet i Nordsjøen, og deres kamp for erstatning. Her er Jan Terje Biktjørn sammen med Harald Kristensen i 2008. Foto: Jan L. Dahl
SYKE: Dagbladet har i en årrekke skrevet om syke oljearbeidere fra Ekofisk-feltet i Nordsjøen, og deres kamp for erstatning. Her er Jan Terje Biktjørn sammen med Harald Kristensen i 2008. Foto: Jan L. Dahl Vis mer

- Funnene bekrefter at risikoen for krefttypene akutt myelogen leukemi og kronisk lymfatisk leukemi blant nordsjøarbeidere øker med økende grad av benzeneksponering. Dette er kanskje vårt viktigste funn. Det vi ikke kan si noe om, er hvilken rolle andre kreftfremkallende løsemidler som toluen, etylbenzen og xylen har spilt i utviklingen av kreft, sier Jo S. Stenehjem.