Fant kreftfremkallende stoff i barnebukse fra Hennes & Mauritz

Men klesgiganten hevder regnbuksa likevel er miljøvennlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Laboratorietester Greenpeace har gjort av 82 barneplagg, viser at det er rester av gift fra produksjonen i samtlige av barneklærne. Det forteller en verdensomspennende undersøkelse av kjemikalier i barneklær.

- Den globale tekstilindustrien bruker fortsatt altfor mye kjemikalier i plaggene og i produksjon av plaggene, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til «TV 2 hjelper deg».

Øverst i saken kan du se kummerlige forhold under klesproduksjon i Kina.

- Selv om klesprodusentene tar kjemikalier og miljøprobelemene på alvor, er det fortsatt rester av unødvendige og miljøfarlige kjemikalier i klær som selges i vestlige butikker, under nesten alle slags merkevarer, sier Gulowsen.

Fant tungmetall i barnebukse «TV 2 hjelper deg» tok med seg en regnbukse med grønn miljømerking fra Hennes & Mauritz til en ekspert på miljøgifter i klær, Sandra Roos, ved Swerea IVF.

Hun kunne konstatere hvilke stoffer som regnbuksa for barn faktisk inneholdt:

- Når man ser den grønne miljølappen på Hennes & Mauritz-regnbuksa, får man det for seg at det er et miljøvennlig produkt, sier Roos.

- Den grønne miljølappen på buksa forteller brukeren at H&M har fjernet fluorforbindelsene som var i impregneringen, men i denne regnbuksa er det funnet blant annet tungmetallet antimon, som er et kreftfremkallende metall, og NPE som brytes ned i naturen til stoffer som er hormonforstyrrende , legger hun til.

-FORTSATT FARLIGE: En av Sveriges fremste forskere på kjemikalier i klær, Sandra Roos ved Swerea IFV AB, fortellert til TV2 hjelper deg at det er relativt lave verdier av giftstoffer i buksa, slik at plagget ikke lenger er farlig for forbrukeren, men at giftstoffene fortsatt er farlige for tekstilarbeiderne og miljøet som eksponeres. Foto: TV2 hjelper deg
-FORTSATT FARLIGE: En av Sveriges fremste forskere på kjemikalier i klær, Sandra Roos ved Swerea IFV AB, fortellert til TV2 hjelper deg at det er relativt lave verdier av giftstoffer i buksa, slik at plagget ikke lenger er farlig for forbrukeren, men at giftstoffene fortsatt er farlige for tekstilarbeiderne og miljøet som eksponeres. Foto: TV2 hjelper deg Vis mer

Restene av gift fra produksjonen i akkurat denne buksen, er så små at de ikke lenger er farlige for forbrukeren.

- Ikke misvisende Hennes & Mauritz forsvarer seg ifølge «TV 2 hjelper deg» med at de har krav til verneutstyr for arbeiderne på fabrikkene, bruk av lokaler og avfallshåndtering under produksjonen.

På spørsmål om den grønne miljømerkingen på regnbuksa er misvisende markedsføring, ettersom buksa inneholder spor av farlige stoffer, svarer Hennes & Mauritz slik:

- Lappen henviser tydelig til impregneringen av plagget, hvor H&M benytter miljøvennlige alternativer til PFC, som vi har et forbud mot. De svært små mengdene av antimon og NPE er innenfor egne strenge kjemikalierestriksjoner og EU-regler. H&M er ledende i arbeidet for både kjemikaliefrie produkter for kundene, og en kjemikaliefri produksjon, sier pressesjef i HM Norge, Kristin Fjeld til «TV 2 hjelper deg».

- Du blir lurt - Bruk av verneutstyr og krav til avfallshåndtering, endrer ikke vårt syn på at denne barnebuksen ikke er miljøvennlig, sier Greenpeace-lederen.

- De farlige stoffene hoper seg opp i næringskjeden, og havner til slutt i vannet vi drikker. Det er veldig lett å se dette store grønne merket, og tro at hele buksa er miljøvennlig. Men hvis du tror det, da blir du lurt, sier Gulowsen.