Fant kula i trusa

NOKAS-raner Johnny Thendrup trodde han skulle dø da skuddet traff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det var som å få et spark i underlivet da jeg fikk den kula. Jeg falt bakover på rumpa, og det kjentes som om hele underlivet revnet da jeg reiste meg, sier dødsranstiltalte Johnny Thendrup i sin avhørsforklaring.

Blendet av fristelsen

Det er VG som i dag gjengir deler av Thendrups politiforklaring. Familiefaren hevder han ble rekruttert til ransbanden to-tre uker før det fatale ranet i Stavanger.

- Jeg ble spurt om å være med på et enkelt ran som skulle gi millioner i utbytte, og ville være over på 6-8 minutter. Jeg ble blendet av fristelsen, og sa ja, skal Thendrup ha forklart politiet.

«Pent ran»

Natt til søndag 4. april kom han til David Alexander Toskas ransbase i Smeaheia i Sandnes. Utpå dagen samlet Toska sine menn og formanet om at det skulle være et «pent ran» uten bruk av gisler, skriver VG.

Ransmorgenen hadde Thendrup en dårlig følelse, og håpet ranet ville bli avlyst.

Like etterpå sto han selv utenfor politigarasjen og tennte på lastebilen, som var full av madrasser dynket i bensin.

SKUTT: Johnny Thendrup var NOKAS-raneren som ble skutt. Nå lekkes det fra hans politiforklaring. Foto: Scanpix
SKUTT: Johnny Thendrup var NOKAS-raneren som ble skutt. Nå lekkes det fra hans politiforklaring. Foto: Scanpix Vis mer

Skutt gjennom låret

Få minutter senere ankom han og en av de andre ranerne på Domkirkeplassen i en Saab. De hørte skyting fra NOKAS, og observerte en politipatrulje som var raskt på stedet.

Senere startet også skytingen på Domkirkeplassen. Thendrup ble truffet i låret, og kom seg bak bilen der ransmakkeren satt med et gissel.

Thendrup skal ha innrømmet at han avfyrte fire fem skudd mot politimannen som skjøt ham, men at det bare var for å skremme. Da de to første ranerne kom ut fra Handelens hus, var de desperate etter å komme seg unna.

Skjøt tilbake

Saaben Thendrup satt i kolliderte med en av de andre fluktbilene - en Range Rover. Samtidig ble en av ranerne i samme bil som Thendrup truffet av et skudd i sin skuddsikre vest. Thendrup avfyrte sju nye skudd, skal han forklart, mens makkeren i baksetet brente av en salve med sin MP5 maskinpistol.

Thendrup hevder han igjen bare skjøt i bakken for å skremme.

- Det var vilt

Ifølge VG måtte Thendrup bæres inn i dekkleiligheten Nedre Dalgate. Der fant han prosjektilet som hadde gått gjennom låret, i underbuksa. Han hevder han ikke fikk legehjelp for å behandle skaden.

Fire dager etter ranet tok han toget til Oslo, der han møtte Toska. Der skal han ha sagt at han ikke ville motta penger for ranet.

TENTE PÅ: Thendrup er raneren som kjørte og tente på lastebilen som ble plassert foran garasjen til politihuset i Stavanger.
«PENT RAN»: David Alexander Toska skal ha formanet om at det måtte bli et pent ran, uten bruk av gisler.