Fant kur mot laksedøden

Norske forskere har etter 20 års kamp funnet et middel som kan ta knekken på den fryktede lakseparasitten Gyrodactylus salaris: aluminium. Til nå har parasitten angrepet eller utryddet laksen i 41 norske vassdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gyrodactylus salaris truer nå med å ta knekken på våre rikeste gjenværende laksebestander så vel i Nord-Norge som i Trøndelag. Fra før er Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og deler av nordlandskysten kraftig angrepet.

Regjeringsgaranti

Det er metallet aluminium som er nøkkelen til bekjempelsen av parasitten.

De siste tre åra har forskningsmiljøet rundt Espen Lydersen ved Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) og seksjonsleder Tor Atle Mo ved Veterinærinstituttet ved Universitetet i Oslo testet ut aluminiumsholdig væske, som viser seg å ta livet av parasitten.

Miljøverndepartementet ved statssekretær Stein Lier-Hansen har nå garantert for forskningsmidler på til sammen 7,2 millioner kroner for at den nye behandlingsmetoden skal kunne settes ut i livet.

- Vi føler oss ganske sikre på at vi nå har et effektivt middel for å bekjempe Gyrodactylus. Vi har testet ut aluminiumsvæsken under ulike forhold. Det viser seg at parasitten ikke tåler aluminiumsholdig vann. Og i kontrollerte former er ikke en slik begrenset forurensning noen fare for vannmiljøet, sier Lydersen og Mo til Dagbladet.

Testes i Lærdal

Forskerne har blinket seg ut Lærdalselva som forsknings- og testelv: Norges laksestolthet ble angrepet av Gyrodactylus i 1996. Elva ble behandlet med fiskegiften rotenon i 1997, men parasitten vendte tilbake til elva allerede i 1999. I dag er Lærdalselva ødelagt som fiskeelv.

- Denne metoden skader ikke miljøet i nevneverdig grad, sammenliknet med giften rotenon. Man vil kunne gå inn med kontrollert aluminiumsbehandling av elver og vassdrag gjentatte ganger, og sikre at gyroen ikke sprer seg, sier Tor Atle Mo.

Laksen overlever

Det kanskje mest oppsiktsvekkende med forsøkene, understreker Espen Lydersen, er at man under aluminiumsbehandling ikke har tatt livet av en eneste laks, men fjernet all gyro i løpet av to til ti dager. - Metoden er meget effektiv og samtidig skånsom for miljøet, sier Tor Atle Mo.

Også forsøk med kobber og sink skal gjennomføres som supplement eller alternativ til aluminium.