Fant kvikksølv hos Eras-naboer

Folk som jobber like ved Eras Metall i Høyanger, har høyere kvikksølvnivåer i blodet enn de Eras-ansatte, viser prøver tatt i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Folk som jobber like ved Eras Metall i Høyanger, har høyere kvikksølvnivåer i blodet enn de Eras-ansatte, viser prøver tatt i februar.

Funnene skal imidlertid ligge godt under det norske myndigheter regner som faregrensen, skriver Bergens Tidende.

Eras Metall måtte stenge driften da det ble kjent at fabrikken kan ha sluppet ut opptil 55 kilo kvikksølv det siste året, mens utslippstillatelsen er på 1 kilo per år. Utslippet skal ha skjedd til luft, gjennom fabrikkpipa.

Kvikksølvfunnene er gjort hos ansatte ved Hydros miljøavdeling i Høyanger, der det jobber elleve personer. Hos dem ligger kvikksølvnivåene tre-fire ganger høyere enn hos de Eras-ansatte. Prøvene ble tatt noen dager før Eras måtte stenge dørene.

- Alt tyder jo på at det er utslippene som er årsaken, sier bedriftslege Alv Bjørnar Heggelund ved Hydro i Høyanger til BT. Han mener forklaringen er at kvikksølvet har gått ut i lufta utenfor fabrikken, og at de ansatte inne har brukt støvmasker.

Mandag blir det folkemøte om Eras-utslippene i Høyanger, der representanter for Eras Metall, SFT, Folkehelseinstituttet, kommunen og Nasjonalt institutt for luftforskning (NILU) deltar. Eras har søkt om å få starte produksjonen igjen i april.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer