Fant kvikksølv hos Eras-naboer

Folk som jobber like ved Eras Metall i Høyanger, har høyere kvikksølvnivåer i blodet enn de Eras-ansatte, viser prøver tatt i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk som jobber like ved Eras Metall i Høyanger, har høyere kvikksølvnivåer i blodet enn de Eras-ansatte, viser prøver tatt i februar.

Funnene skal imidlertid ligge godt under det norske myndigheter regner som faregrensen, skriver Bergens Tidende.

Eras Metall måtte stenge driften da det ble kjent at fabrikken kan ha sluppet ut opptil 55 kilo kvikksølv det siste året, mens utslippstillatelsen er på 1 kilo per år. Utslippet skal ha skjedd til luft, gjennom fabrikkpipa.

Kvikksølvfunnene er gjort hos ansatte ved Hydros miljøavdeling i Høyanger, der det jobber elleve personer. Hos dem ligger kvikksølvnivåene tre-fire ganger høyere enn hos de Eras-ansatte. Prøvene ble tatt noen dager før Eras måtte stenge dørene.

- Alt tyder jo på at det er utslippene som er årsaken, sier bedriftslege Alv Bjørnar Heggelund ved Hydro i Høyanger til BT. Han mener forklaringen er at kvikksølvet har gått ut i lufta utenfor fabrikken, og at de ansatte inne har brukt støvmasker.

Mandag blir det folkemøte om Eras-utslippene i Høyanger, der representanter for Eras Metall, SFT, Folkehelseinstituttet, kommunen og Nasjonalt institutt for luftforskning (NILU) deltar. Eras har søkt om å få starte produksjonen igjen i april.

(NTB)