STJÅLET: Dette bildet, som ble sluppet av atomsikkerhetsbyrået i Mexico, viser tanken som inneholder det radioaktive materialet i det tanken blir lastet på lastebilen for transport. På mandag ble bilen med det radioaktive materialet stjålet. Foto:  EPA/SENER/NTB Scanpix
STJÅLET: Dette bildet, som ble sluppet av atomsikkerhetsbyrået i Mexico, viser tanken som inneholder det radioaktive materialet i det tanken blir lastet på lastebilen for transport. På mandag ble bilen med det radioaktive materialet stjålet. Foto: EPA/SENER/NTB ScanpixVis mer

Fant lastebil med radioaktivt materiale, men tyvene hadde åpnet beholderne

Politi leter etter gjerningspersonene på helseklinikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Mexico har funnet lastebilen som var lastet med radioaktivt, medisinsk materiale som ble stjålet tidligere denne uka. Lastebilen ble funnet i nærheten av der den ble stjålet i byen Tepojaco, opplyser politiet.

Lastebilen fraktet stoffet kobolt-60 fra et sykehus i byen Tepojaco til et spesiallager for atomavfall. Da sjåføren stoppet på en bensinstasjon, så tyvene sitt snitt til å stjele lastebilen.

Politiet fant lastebilen forlatt, men jakter nå på tyvene på helseklinikker - for tyvene hadde nemlig åpnet beholderne med det radioaktive stoffet og trolig blitt eksponert.

Perfekt våpen for terrorister Myndighetene i Mexico fryktet at tyvene hadde planer om å bruke stoffet til å lage en såkalt «skitten bombe», et sprenglegeme som vil kunne spre det radioaktive materialet over et stort område. Kobolt-60 brukes vanligvis til strålebehandling, og kan ikke brukes i et vanlig atomvåpen.

Internasjonale eksperter har lenge advart om at radioaktivt materiale fra blant annet sykehus ikke er godt nok sikret, og at det kan utgjøre en stor fare hvis det kommer på avveie.

Atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer har fulgt situasjonen i Mexico og fortalte til Dagbladet i går kveld at materialet kan være svært skadelig

- De kan være kraftige. Hvis man blander dette materialet med konvensjonelt sprengstoff og lager en såkalt skitten bombe, vil det kunne ha store skade.

- Dette materialet er noe av det verste som kan komme på avveie, og det man frykter mest kan komme i terroristers hender. Det kan være et perfekt våpen, sier Bøhmer.

Mexicanske strålevernmyndigheter meldte fra om tyveriet til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) samme dag som det fant sted.

Skjedd før Kobolt-60 er en radioaktiv isotop, og brukes i kreftbehandling. Stoffet er imidlertid svært farlig, og å røre ved det, svelge det eller bare være for nær det, kan føre til utvikling av kreft dersom det ikke blir forskriftsmessig behandlet eller oppbevart.

Det er kun et av mange radioaktive stoffer som benyttes på sykehus og i forskningsøyemed på universiteter og laboratorier, blant dem iridium-192 og americium-241.

Det har skjedd flere ganger opp gjennom historien at slike stoffer har havnet på avveie og har medført alvorlig sykdom og død, for eksempel i Brasil i 1987, i Tyrkia i 1999, i Thailand i 2000 og i India i 2010.

(NTB)

STOR POLITIJAKT: Her deltar et helikopter i søket. Foto: AFP Photo/Yuri Cortez/NTB Scanpix
STOR POLITIJAKT: Her deltar et helikopter i søket. Foto: AFP Photo/Yuri Cortez/NTB Scanpix Vis mer