Fant legionella hos Esso

Det er oppdaget flere mulige kilder til legionella-utbruddet i Rogaland. Mandag ble det funnet legionella i Esso-bygget på Forus utenfor Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smitteverngruppen i Stavanger fikk mandag resultatet fra en prøve fra kjøletårnet på Esso Norges bygg på Forus. Prøven viste store forekomster av legionella. Helsesjef Petter Torvik i Sandnes, som er med i smitteverngruppen, mener dette kan være kilden til det siste legionella-utbruddet. Tre personer er så langt smittet.

- Vi fant en rik vekst av legionella, opplyser Torvik. Han mener rengjøringsrutinene i tårnet ikke har vært gode nok. Kjøletårnet ble desinfisert like etter prøvene var tatt. Smittevernoverlege Jens Max Holm i Stavanger mener derfor at legionella-utbruddet sannsynligvis er over i denne omgang.

Overrasket

Informasjonssjef Jone Stangeland i Esso Norge er svært overrasket over at det er funnet store mengder legionella-bakterier i selskapets bygg.

- Etter utbruddet i fjor sommer skjerpet vi rutinene for sjekking og rengjøring av kjøletårn, opplyser Stangeland til NTB. Det er foretatt målinger hver tredje uke siden forrige sommer. Etter utbruddet i sommer ble kjent, ble det foretatt vannprøver enda hyppigere.

- Vi har brukt et velrenommert firma til å foreta disse målingene, sier Stangeland. Esso vil ta kontakt med smitteverngruppen i Stavanger for å finne fram til bedre metoder for sjekking og rengjøring av kjøletårn. Tirsdag skal ledelsen informere de ansatt i Esso om legionella-smitten.

Smittekilde

Foreløpig kan ikke smitteverngruppen slå fast at Esso Norge er smittekilden til årets utbrudd. Men bygget ligger på Forus, et område hvor alle de tre smittede har vært i den perioden de ble syke. Det er derfor stor sannsynlighet for at de har funnet smittekilden.

Målingene i kjøletårnet på Esso-bygget ble foretatt 16. september. På samme tid ble det også tatt prøver fra Gilde Vests lokaler på Forus. Det er også funnet legionellabakterier i denne prøven.

Begge prøvene er sendt til sammenligning med legionella-bakterien som ble funnet hos en av pasientene som ble lagt inn på Sentralsjukehuset i Rogaland i sommer. Resultatet av prøvene kommer først om to til tre uker.

FUNNET BAKTERIER: I et kjøletårn her på Esso Norges bygg på Forus er det funnet legionella.