Fant legionella på Royal Garden

Kvinnen ble smittet etter hotelloppholdet i Trondheim. Bakterien kan hun ha fått på hotellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Vadsø-kvinnen ble innlagt på sykehus med legionellasmitte, fikk Næringsmiddeltilsynet mistanke til Royal Garden Hotel i Trondheim, skriver Adressa. Kvinnen, som hadde bodd på hotellet i en drøy uke før hun ble syk, ble innlagt på Sykehuset Asker og Bærum for to uker siden. Undersøkelser bekreftet at det fantes legionellabakterier i hotellets varmtvannsanlegg.

- Vi har funnet legionellabakterier på rommet der vedkommende bodde, sier smittevernoverlege Eli Sagvik. Hun venter fremdeles på svar på 75 bakterieprøver som er tatt på hotellet.

Hun ber gjester som bodde på hotellet i slutten av juli om å være oppmerksomme på symptomer på at de kan være smittet av legionella. De første symptomene er muskelsmerter, slapphet og hodepine. Etter hvert vil den smittede få tung pust og høy feber.

- Gjester med disse symptomene må oppsøke lege eller legevakt, sier Sagvik.

Hotellet har gjennomført flere tiltak for å bli kvitt legionellabakterien, som i verste fall kan være dødelig. For to år siden døde syv mennesker etter at de ble smittet av legionella fra Radisson SAS Atlantic i Stavanger sentrum. Varmtvannet er blitt varmet opp til mellom 70 og 80 grader, og alle dusjhoder og vannslanger er blitt rengjort både på kjøkken, hotellrom og toaletter.

Beklager

Royal Garden ble flittig brukt under prinsessebryllupet i 2002. Regjeringen holdt sin mottakelse for Märtha og Ari på hotellet som er velkjent langt utenfor trønderhovedstaden.

Hotelldirektør Per Paulsen har ingen forklaring på hvorfor bakteriene ikke er blitt oppdaget tidligere.

- Si det, det er det mange som lurer på. Det er vanskelig å peke på spesielle årsaker. Det eneste vi vet, er at vi har hatt ett tilfelle blant alle gjestene, sier han.

Tilstanden til den syke kvinnen er alvorlig, men stabil. Hotelldirektøren har tatt kontakt med de pårørende.

- Vi tenker på den stakkars gjesten som er blitt rammet.

Den smittede kvinnen bodde på hotellet i litt over en uke. I samme periode hadde Royal Garden fullt belegg og flere tusen gjester. Paulsen håper at ikke flere gjester er blitt syke av hotellbesøket. Også de ansatte bruker varmtvannet når de jobber på hotellet.

- Inkubasjonstida er opptil ti dager, og nå er snart tida gått. Men man skal aldri si aldri, sier han.

FANT SMITTE:</B> Royal Garden er blant Midt-Norges mest kjente hotell. Nå må juli-gjester oppsøke lege hvis de har hodepine og muskelsmerter.
BEKLAGER: Hotelldirektør Per Paulsen håper at ikke flere gjester har blitt smittet av den potensielt dødelige legionella-bakterien mens de bodde på Royal Garden.