Fant legionella på sykehus

To pasienter smittet på en splitter ny pasientavdeling ved Sykehuset Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sykehuset i Skien skal bytte dusjutstyret på nærmere 60 rom og sjekke hver liten bit av vannrørene i bygget, melder Varden.

- To pasienter, en mann i 50-årene og en kvinne i 60-års alderen, ble smittet her på sykehuset i slutten av september. En av dem var alvorlig syk, men begge er nå i god bedring, opplyser klinikksjef Per Urdahl til Dagbladet.no.

Det er bare et drøyt år siden sist det ble påvist at legionellabakterier blomstret i sykehusets vannsystem.

Det var i går sykehusledelsen bestemte seg for å stenge de 60 dusjene og bytte alt løst utstyr.

Alt vann er varmet opp mer enn de drøyt 60 gradene og de fem minuttene som nasjonale helsemyndigheter anbefalte i etterkant av det store legionella-utbruddet på Borregaard.

Lært fra USA

-Telelab, som tok seg av analysearbeidet i forbindelse den alvorlige situasjonen på Borregaard, ligger i nabolaget og har opparbeidet høy kompetanse på feltet. En av forskerne der har kommet hjem med ny kunnskap etter en legionallakonferanse i Chicago, og vi tester ut mer strikte bekjempelsesmetoder enn det som er pålagt her hjemme, sier Urdahl.

Ifølge avdelingsdirektør Preben Aavistland har Nasjonalt Folkehelseinstitutt ikke fått meldinger om legionella-smitte andre steder i Norge nå.

-Men vi advarer på generelt grunnlag mot å legge for mye vekt på enkelte tester. To timer seinere kan slike tester vise et helt annet resulat, sier Aavitsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer