Fant legionella på sykehus

To pasienter smittet på en splitter ny pasientavdeling ved Sykehuset Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sykehuset i Skien skal bytte dusjutstyret på nærmere 60 rom og sjekke hver liten bit av vannrørene i bygget, melder Varden.

- To pasienter, en mann i 50-årene og en kvinne i 60-års alderen, ble smittet her på sykehuset i slutten av september. En av dem var alvorlig syk, men begge er nå i god bedring, opplyser klinikksjef Per Urdahl til Dagbladet.no.

Det er bare et drøyt år siden sist det ble påvist at legionellabakterier blomstret i sykehusets vannsystem.

Det var i går sykehusledelsen bestemte seg for å stenge de 60 dusjene og bytte alt løst utstyr.

Alt vann er varmet opp mer enn de drøyt 60 gradene og de fem minuttene som nasjonale helsemyndigheter anbefalte i etterkant av det store legionella-utbruddet på Borregaard.

Lært fra USA

-Telelab, som tok seg av analysearbeidet i forbindelse den alvorlige situasjonen på Borregaard, ligger i nabolaget og har opparbeidet høy kompetanse på feltet. En av forskerne der har kommet hjem med ny kunnskap etter en legionallakonferanse i Chicago, og vi tester ut mer strikte bekjempelsesmetoder enn det som er pålagt her hjemme, sier Urdahl.

Ifølge avdelingsdirektør Preben Aavistland har Nasjonalt Folkehelseinstitutt ikke fått meldinger om legionella-smitte andre steder i Norge nå.

-Men vi advarer på generelt grunnlag mot å legge for mye vekt på enkelte tester. To timer seinere kan slike tester vise et helt annet resulat, sier Aavitsland.