Fant lik i al-Sadrs domstol

En grusom stank var det første som møtte irakiske politifolk. Deretter oppdaget de 25 forkullede og oppblåste lik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bygningen huset en av sjiaopprøreren Moqtada al-Sadrs religiøse domstoler, og irakisk politi mener likene var ofre for hans summariske utøvelse av justis mot sine fiender. Blant likene ble det funnet to levende personer - onkelen til politisjefen i Najaf og en gutt.

Adel al-Jazairi, politisjefens onkel, ble bortført av Mahdi-militsen 8. august.

Ille tilredt

Talsmenn for Mahdi-militsen sier likene er deres døde kamerater, som falt i kamp under den tre uker lange stillingskrigen med amerikanske og irakiske styrker. Irakisk politi sier de har identifisert flere av likene, noen svært ille tilredt, som sivile.

Denne versjonen bekreftes av nyhetsbyrået APs utsendte medarbeider som så ti lik på stedet - blant dem en eldre kvinne. Men APs reporter sier de fleste skadene på likene minner om splintskader, noe som taler mot henrettelser.

Stille sorg

I Najaf var det tid for stille sorg i går etter at storayatolla Ali al-Sistani på elleve timer klarte det USAs armé ikke klarte på 22 dager - å få sjiaopprørerne ut av byen.

Hva den voldsomme amerikanske reaksjonen på sjiaopprøret i Najaf har kostet i menneskeliv, er ennå ikke klart. Bare torsdag mistet 110 mennesker livet og 501 ble skadd, opplyser det irakiske helsedepartementet. Totalt har trolig opptil flere hundre sivile mistet livet i gatekrigen.

Deler av gamlebyen i Najaf ligger nå i ruiner. Washington Posts utsendte refererer følgende samtale mellom amerikanske offiserer når de skal beskrive skadene:

-  Det er som Stalingrad, sier en.

-  Sarajevo, repliserer en annen.

-  Beirut, sier den tredje.

Bak de voldsomme ødeleggelsene står den amerikanske hæren som har brukt massivt skyts mot fiendens posisjoner.

-  Hvis vi ble skutt på, ødela vi hele bygningen, forteller en hæroffiser til Washington Post.

Forlot byen

Sjiaopprørerne tilknyttet Mahdi-militsen forlot i går sine stillinger inne i og rundt den hellige Imam Ali-moskeen. Deres leder Moqtada al-Sadr beordret dem til å legge fra seg våpnene og forlate Najaf og nabobyen Kufa, i tråd med avtalen forhandlet fram av storayatolla Ali al-Sistani. Nøklene til den hellige moskeen ble overlevert Sistanis menn.

Men rapporten tyder på at mange opprørere stakk med sine våpen, og at store mengder geværer og granatkastere er gjemt unna.

LIKFUNN: Irakisk politi fant 25 lik i en kjeller som har vært kontrollert av sjiaopprørerne.