Fant liket til drept sørkoreaner

Taliban har drept ett av de 23 gislene. Åtte satt fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Liket av en av sør-koreanerne som ble kidnappet sist torsdag, er funnet i Mushaki-området i sentral-Afghanistan, melder AP.

Mannen hadde ti kulehull i hode og overkropp, og ble funnet av lokalt politi.

En talsmann for Taliban sa tidligere i dag at de har drept ett av de 23 sørkoreanske gislene de holder fanget, som følge av at Afghanske myndigheter ikke har fulgt Talibans krav.

Samtidig melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at åtte av gislene skal være satt fri.

Taliban-talsmannen Qari Yousef Ahmadi har tidligere sagt at de ville starte å drepe de kristne sørkoreanerne innen klokka 09.30 lokal tid (12.30 lokal tid), hvis ikke den afghanske regjeringen friga like mange taliban-fanger.

Taliban har reagert på at myndighetene ikke har respondert noen av kravene de har stilt.

Talibans talsperson sier de vil drepe flere hvis ikke kravene deres blir imøtekommet

- Siden styresmaktene i Kabul ikke hadde tid til å høre våre krav og ikke frigjorde våre fanger – drepte Taliban en av de mannlige koreanske gissene, sier gisseltakernes talsperson Qari Yousef Ahmadi til Reuters på telefon fra et ukjent sted.

Nyhetsbyrådet AP meldte tidligere at tålmodigheten har rent ut:

FORTVILER: I Sør-Korea har protestene vært mange etter bortføringen.
Foto: REUTERS/SCANPIX Foto: EPA/JEON HEON-KYUN/Scanpix
FORTVILER: I Sør-Korea har protestene vært mange etter bortføringen. Foto: REUTERS/SCANPIX Foto: EPA/JEON HEON-KYUN/Scanpix Vis mer

- Talbian har mistet all tålmodigheten – så de vil bli drept… fordi en masse tid har gått siden deadlinen og det har ikke vært noe svar, sier Qari Yousef Ahmadi til AP via satellitt-telefon.

Han sa videre at Taliban ikke tar noe ansvar for drapene.

– Hvis administrasjonen i Kabul ikke er villige til å løslate våre fanger innen klokka 1.00 (22.30 norsk tid), blir resten av gislene drept, sier han på telefon til Reuters.

Det er uklart om Ahmadi virkelig er en talsmann for Taliban. Tidligere har flere av påstandene hans vist seg å være sanne, har han også kommet med gjentatt påstander som ikke er sanne.

Politisjefen for provinsen, Ali Shah Ahmadzai, sier til AP at forhandlingene var i en positiv utvikling og at trusselen var overraskende.

De åtte gislene som ifølge sørkoreanske medier er frigitt skal være på vei til en amerikansk militærbase i Ghazni-provinsen. Afghanske myndigheter har ikke offisielt bekreftet meldingene.

Samtidig som Ahmadi nå sier at ett av de sørkoreanske gislene er drept, er en tysk journalisten og hans to afghanske kollegaer som har vært kidnappet i østlige deler av Afghanistan frigitt av Taliban, ifølge BBC.

– De ble begge løslatt etter mekling av stammeledere og andre innflytelsesrike mennesker. De er ved god helse, sier guvernør Shalizai Didar og legger til at det ikke er betalt løsepenger.

De 23 sørkoreanske gislene er kristne. De dro til Afghanistan for å være frivillige helsearbeidere.

Sørkoreanerne ble bortført torsdag i forrige uke da de kjørte buss gjennom Ghazni-provinsen i det sørlige Afghanistan på hovedveien mellom Kabul og Kandahar. Først sa sørkoreanske myndigheter at det dreide seg om 18 personer, deretter ble tallet økt til 23.

Talibans første krav var at Sør-Korea trekker sine 200 soldater ut av Afghanistan. Da Sør-Koreas president Roo Moo-hun i går gjorde det klart at disse styrkene uansett vil forlate landet i løpet av året, kom Taliban med nye krav.

GISLENE: Her er 19 av de 23 gislene. Nå skal 1 av dem være drept og 8 satt fri.