SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Fant lillesøsteren (17) drept etter terrorforsøk

Først etter at politiet hadde pågrepet Philip Manshaus (21), fant de stesøsteren hans (17) drept hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BÆRUM (Dagbladet): 21-årige Philip Manshaus er siktet for drap og drapsforsøk i det politiet etterforsker som et terrorforsøk, etter at ei jente ble funnet drept og flere skudd ble avfyrt Al-Noor Islamic Center i Bærum lørdag.

Bærums-mannen er siktet for drap på sin 17 år gamle stesøster, bekrefter politiet søndag ettermiddag.

Mulig motiv og tidspunkt er fortsatt sentrale spørsmål for politiet i etterforskningen.

Vet ikke drapstidspunkt

- Vi vet ikke når drapet skjedde, og ønsker kontakt med vitner som kan gi observasjoner om mulig gjerningsperson som kan knyttes opp til stedet og tidspunkt, sier enhetsleder Rune Skjold i Oslo-politiet til Dagbladet.

Klokka 16.07 lørdag ettermiddag fikk politiet melding om skytingen i moskeen.

<strong>AKSJON:</strong> Politiet har søndag høy beredskap ved Manshaus' bolig i Bærum. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AKSJON: Politiet har søndag høy beredskap ved Manshaus' bolig i Bærum. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Politiet rykket raskt ut til stedet, der det hadde blitt avfyrt flere skudd. Besøkende i moskeen hadde imidlertid klart å overmanne skytteren og legge ham i bakken.

Først etter at politiet hadde rykket til terrorforsøket og pågrepet den siktede 21-åringen, oppdaget de drapsofferet.

- Vi fikk melding om skyteepisoden i moskeen, pågrep ham og tok oss deretter til siktedes bolig, der vi fant avdøde på stedet, sier Skjold til Dagbladet.

- Tydelig at det kunne være drap

Han sier at både den siktede mannen og offeret bodde i boligen, og at mannen hadde opphold der. Ifølge enhetslederen forsto politiet tidlig at det kunne dreie seg om et drap.

- Vi måtte undersøke for å konkludere, men det var ganske tydelig at det var en mulig drapshandling, sier Skjold.

ADVARTE: En mann skal angivelig ha ringt politiet opptil tre ganger før skytingen fant sted i Bærum. Reporter: Trym Mogen. Vis mer

Manshaus har ennå ikke ønsket å prate i avhør, og det er ukjent hvordan han stiller seg til siktelsen. Politiet har planlagt nye avhør søndag kveld, og vil framstille ham for varetektsfengsling mandag.

- Vi mener vi har bevis for drapshandlingen og drapsforsøket, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Undersøker sammenheng

Det ble natt til søndag gjort omfattende tekniske undersøkelser i boligen der den drepte lillesøsteren ble funnet. Politiet bekrefter at de gjorde flere beslag.

EN HELT: Bistandsadvokat Abdul-Satar Ali forteller om 65-åringens møte - både med Erna Solberg og med den siktede. Vis mer

- Vi skal nå etterforske om det er noen sammenheng mellom drapshandlingen og terrorhandlingen, eller om det er uavhengig av hverandre. Dette vet vi ikke ennå, sier Kraby.

Politiet vil ikke svare om de har noe drapsvåpen. De vil imidlertid begjære mannen varetektsfengslet i fire uker med full isolasjon i morgen, og vil be om lukkede dører i fengslingsmøtet.

Det er fortsatt uklart om Manshaus vil møte i fengslingsmøtet, eller om han vil forklare seg.

Kan bli terrorsiktelse

Forsvarer Unni Fries er ordknapp om saken overfor Dagbladet søndag.

- Vi kommer ikke til å gi noen kommentarer om hvordan siktede stiller seg til siktelsen i dag. Det er altfor tidlig å si noe om. Vi har behov for å få mer oversikt over saken og konferere mye mer med vår klient, sier hun til Dagbladet.

Kraby sier at siktelsen kan endres til å handle om terror. Saken etterforskes nå som forsøk på terror. Sentralt i det er 21-åringens mulige motiv og om han ønsket å spre frykt i angrepet.

- Han har brukt våpen i en moské, han har uttrykt høyreekstreme holdninger, han har uttrykt holdninger i form av hyllest av Quisling og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger. Han ville skape frykt. Det gjør at vi ennå ikke konkluderer med at det er en terrorhandling, men etterforsker det som forsøk på terror, sier enhetsleder Rune Skjold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer