UTRYDNINGSTRUET: Pangolinen slurper i seg millioner av innsekter hvert år, og er viktig for å begrense skadedyr som angriper jordbruksarealer. Men inntekten fra å selge én pangolin kan gi like mye penger som det en bonde tjener på seks måneder. Pangolinen er utrydningstruet og det er ulovlig å jakte på den. Foto: AFP
UTRYDNINGSTRUET: Pangolinen slurper i seg millioner av innsekter hvert år, og er viktig for å begrense skadedyr som angriper jordbruksarealer. Men inntekten fra å selge én pangolin kan gi like mye penger som det en bonde tjener på seks måneder. Pangolinen er utrydningstruet og det er ulovlig å jakte på den. Foto: AFPVis mer

Fant loggbøker over 22 200 drepte pangoliner

Utrydningstruet skjelldyr er delikatesse i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Organisasjonen Traffic arbeider for å hindre smugling av dyr og for bevaring av utrydningstruede dyrearter.

Spesielt i Sør-Øst-Asia er smugling av dyr utbredt, og i dag presenterer organisasjonen sjokkerende bevis på hvor omfattende problemet er.

Smuglet 22 200 pangoliner Sabah Wildlife Department foretok en razzia mot smuglerne og fikk tak i omfattende loggbøker. Traffic har fått tilgang til dem, og skrevet en rapport (pdf).

I rapporten kommer det fram at 22 200 pangoliner ble drept i Malaysia over en periode på 21 måneder, fra mai 2007 til januar 2009. Det ga 834,4 kg med pangolinskjell som ble solgt på det illegale markedet.

Loggbøkene ga også detaljert prisutvikling på de ulovlige pangolinskjellene over en 14 måneders periode.

Brukes som medisin - Loggbøkene har gitt oss en unik innsikt i hvordan utrydningstruede pangolier blir ulovlig omsatt i regionen, samt hvordan den kriminelle organisasjonen bak handelen opererer, sier Noorainie Awang Anak i Traffics sørøstasiatiske gren.

DELIKATESSE: Pangolinkjøtt skal styrke manndommen hos kinesiske menn og ses på som en delikatesse. Foto: AFP
DELIKATESSE: Pangolinkjøtt skal styrke manndommen hos kinesiske menn og ses på som en delikatesse. Foto: AFP Vis mer

Anak sier videre at malaysisk innsats mot den ulovlige handelen har hatt 19 vellykkede inngripener mot smuglingen mellom 2002 og 2008. Det verste tilfellet man kjenner til var en lastebil som ble tatt med 530 frosne pangoliner som skulle eksporteres. De to mennene som ble arrestert fikk en bot og seks måneders fengsel.

De fleste pangoliner skal til Kina, i sommer ble 7,8 tonn pangoliner og 1,8 tonn pangolinskjell forsøkt smuglet inn i landet - og det var bare én last. Bakgrunnen for smuglingen er at pangolinkjøtt regnes som en delikatesse i Kina, samt at skjellene til dyret brukes i kinesisk medisin.

Bekjemper skadedyr Tallene i Malaysia blir også små sammenliknet med Vietnam. Ifølge CNN er det beslaglagt 47,5 tonn med pangolinkjøtt de siste fire årene.

I tidligere tider var det forbundet med ulykke å drepe en pangolin, mens nå om dagen regnes det som griseflaks. Én pangolin gir mer penger i kassa enn seks måneders arbeid som jordbruker.

Eksperter frykter at arten kan være utryddet i Sør-Øst-Asia i løpet av fem til ti år. I så fall er det dårlig nytt for oss mennesker også. Hver pangolin kan spise opp mot 70 millioner innsekter i året, noe som er svært viktig for bekjempelse av skadedyr som skader jordbruket.

KLÆR: Skjellene til pangolinen kan også brukes til rustninger, denne er fra 1820 og ble gitt i gave til George III av Storbritannia. Foto: Wikimedia Commons
KLÆR: Skjellene til pangolinen kan også brukes til rustninger, denne er fra 1820 og ble gitt i gave til George III av Storbritannia. Foto: Wikimedia Commons Vis mer