Fant lykken på Systembolaget

Sveriges nyskilte statsminister Göran Persson smiler igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har nemlig funnet en ny kvinne, den 53 år gamle Anitra Steen, sjef for Systembolaget. Sist helg tilbrakte de sammen i statsministerens bolig i Harpsund utenfor Stockholm.

- Vi hadde det trivelig, sier Steen til den svenske avisa Aftonbladet.

Paret gikk lange turer sammen, og skjulte ikke sin lykke for fotografene.

- Vi omgås, og det er jo trivelig å kunne omgås her på denne måte, sier Persson til Expressen.

Gamle kjente

Persson ble dermed ikke singel lenge. 7. desember i fjør søkte han om skilsmisse fra sin kone Anita Persson, knapt to måneder seinere har han en ny kjæreste.

Paret er gamle kjente. På slutten av åttitallet jobbet de sammen i utdanningsdepartementet, og i 1989 ble hun utnevnt som statssekretær for Persson, som da var utdanningsminister. I 1994 ble hun hans statssekretær i finansdepartementet.

Halvt norsk

Anitra Steen ble født i Fagersta i 1949. Hennes norske mor var ifølge Aftonbladet så betatt av Griegs musikk at hun kalte datteren opp etter den arabiske danserinnen i komponistens storverk «Peer Gynt».

Hun startet sin karriere i arbeidslivet som assistent ved hjemmesykepleien i Nacka, før hun ble saksbehandler i folketrygden. Senere gikk karriereveien via Rikstrygdeverket til finansdepartementet i 1981, der hun ble departementsråd. I 1998 skilte hun seg fra per Olof Steen, som hun har to barn med,

Per Tobias(31) og Erik Mårten (26).

Hun har vært aktiv sosialdemokrat siden midten av åttitallet, og beskrives som «rød».

Får kritikk

Men nyfunnet lykke til tross, parforholdet møter kritikk i pressen.

For fire år siden sto to av Perssons ministere fram som kjærester. Persson slo fast at det var umulig å beholde begge i regjeringen, og ba paret velge hvem som skulle bli. Det greide de ikke, og dermed sparket Persson den kvinnelige utdaninningsministeren. Den mannlige finansministeren fikk bli.

- Det er grunn til å stille spørsmål om Persson bør være like hardhendt når det gjelder sitt eget liv, skriver kommentatoren Lena Mellin i Aftonbladet.

Hun stiller spørsmålstegn ved om Persson kan være sammen med sjefen for en bedrift som er helt og holdent avhengig av regjeringen, og stiller spørsmålstegn med Perssons troverdighet i alkoholpolitikken.

I forrige måned endret Persson regjeringens alkoholpolitikk da han gikk og sa at han regnet med at Sverige ville bli nødt til å kutte sine alkoholavgifter etter danskenes kutt.

- Hvor våre avgifter ender avhenger av hvor mye salg som går tapt for Systembolaget, sa Persson.

Steen hadde sagt det samme noen dager tidligere.

«Om forholdet mellom Systembolagets sjef og statsministerne blir langvarig finnes det grunner for at Göran Persson ikke bør uttale seg om sprit, alkoholavgifter og Systembolaget. Ellers kommer mistankene om at den delen av det offentlige Sverige styres fra matbordet i Sagerska huset», skriver Mellin.

Les mer på Aftonbladet.se.

MEKTIG KVINNE: Anitra Steen (53) har hatt Persson som sjef ved flere anledninger, og de to beskrives som «parhester». Hun regnes som en av Sveriges mektigste kvinner.