Fant maleri i dødsbo - kan være verdt millioner

Flere år etter funnet, strides fremdeles fagmiljøet om det var et ekte Nikolai Astrup-maleri som dukket opp i dødsboet.

PÅKJENNING: Dagny Nødset og Even Kongsvik har i flere år forsøkt å finnet ut om kunstverket de har er malt av Nikolai Astrup. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
PÅKJENNING: Dagny Nødset og Even Kongsvik har i flere år forsøkt å finnet ut om kunstverket de har er malt av Nikolai Astrup. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JØLSTER/OSLO (Dagbladet): Er det verdt flere millioner, eller knapt nok lerretet det er malt på? Det spørsmålet har Dagny Nødset og Even Kongsvik spurt seg selv i flere år.

I 2013 kjøpte paret fra Jølster i Sogn og Fjordane et dødsbo. Etter at nære familiemedlemmer hadde fått valgt seg ut det de ville ha, ble resten plassert trygt i garasjen.

Der ble det stående urørt i flere måneder, før paret bestemte seg for at tida var inne for en gjennomgang. Men det som dukket opp, skulle gi dem begge hakeslepp.

For blant gamle gjenstander kjøpt for småpenger, sto et maleri som kan vise seg å være malt av kunstner Nikolai Astrup - og være verdt flere millioner kroner.

Millionbud

- Bildet hadde ingen signatur, så vi var veldig i tvil om dette kunne være en original Astrup. Vi ringte derfor den lokale kunstkjenneren, Hallvard Viken. Han var ikke i tvil. Dette var en original Astrup, forteller Kongsvik til Dagbladet.

Viken ville imidlertid ikke stå bak den eneste ekspertvurderingen av bildet, som er av Astrups kjente motiv «Den store priselden bygges». Han ba derfor paret reise til Haugesund og Astrup-kjenner Øystein Loge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer