BLODIG: Det kom mange grusomme bilder fra Abu Salim-sykehuset i Tripoli da herjingene sto på som fullt. Her er noen tomme senger utenfor Abu Salim-sykehuset sør i Tripoli. Foto: AP Photo/Giulio Petrocco/Scanpix
BLODIG: Det kom mange grusomme bilder fra Abu Salim-sykehuset i Tripoli da herjingene sto på som fullt. Her er noen tomme senger utenfor Abu Salim-sykehuset sør i Tripoli. Foto: AP Photo/Giulio Petrocco/ScanpixVis mer

Fant massegrav med minst 1200 døde i Tripoli

I nærheten av fryktet fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er funnet minst 1200 døde i en massegrav i nærheten av fengselet Abu Salim, sør i Libyas hovedstad Tripoli, melder Al Jazeera.

Kanalen ga ikke ytterligere opplysninger om funnet av massegraven, melder Reuters.

- Kan stamme fra massakre Al Arabyia melder også om massegraven, men estimerer det til å være over 1700 døde, og siterer en kilde i det libyske overgangsrådet NTC på at flere av de døde også stammer fra massakren i Abu Salim-fengselet i 1996. Da ble mellom 1200 og 2000 fanger drept, ifølge ulike menneskerettsgrupper.

Ifølge en rapport fra anerkjente Human Rights Watch (HRW), skal massakren i 1996 ha startet som et fengselsopprør. Ifølge vitner de snakket med skal fangene ha overmannet vakter slik at de kom seg til av cellene sine.

Fem til sju minutter etterpå skal vakter ha skutt mot fangene som oppholdt på åpne plasser, men dette skal ha opphørt da fengselsledelsen ankom for å ta hånd om bråket. Ledelsen skal ha inngått i forhandlinger og gått med på fangenes vilkår, men noen dager senere skal mange av fangene ha blitt flyttet til ulike luftegårder.

Ifølge HRW ble det kastet en granat inn i en av luftegårdene etterfulgt av maskingeværild.

Etter aksjonen brukte styrkene pistoler for å forsikre seg om at de som hadde livstegn døde, ifølge HRW.

Regimekritikere Abu Salim-fengselet ble brukt av en avsatte diktatoren Muammar Kadhafis regime for å sperre inne politiske motstandere og aktivister.

Det kom også meldinger under opprøret om at regimets vakter skal ha åpnet celledørene og kastet inn granater og lukket dem da Tripoli ble erobret av styrkene til Libyas overgangsråd.