Srebrenica

Fant massegrav

Det er funnet en ny massegrav med levninger fra ofre i Srebrenica-massakren i Bosnia-Hercegovina i 1995.

TUSENVIS AV DØDE: Gravstøttene ved minnessenteret etter massakren i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina i 1995. Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP
TUSENVIS AV DØDE: Gravstøttene ved minnessenteret etter massakren i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina i 1995. Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Massegraven er funnet i nærheten av byen Kalinovik sør i landet, ifølge Den internasjonale kommisjonen for savnede personer (ICMP).

Ifølge Matthew Holliday, som leder ICMPs arbeid på det vestlige Balkan, er massegraven den som er funnet lengst unna Srebrenica – med god margin.

– Den befinner seg kun noen kilometer fra landsbyen Godinjska Bara, nære Trovo, der paramilitære henrettet seks bosnjak-fanger fra Srebrenica i midten av juli 1995, sier han.

Vist fram i folkemord-saker

Videoopptak av henrettelsen er blitt vist fram i de internasjonale straffesakene mot bosnisk-serbiske hærførere som ledet an i massakrene.

Både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag har fastslått at Srebrenica-massakren, der anslagsvis 8.000 bosnjakiske gutter og menn ble drept av bosnisk-serbiske soldater, var et folkemord.

De bosnisk-serbiske lederne Radovan Karadzic og Ratko Mladic er begge dømt til fengsel på livstid for krigsforbrytelser og folkemord.

Mer enn tusen fortsatt savnet

Det er hentet inn DNA-materiale som samsvarer med prøver fra slektninger av personer i ti forskjellige savnetsaker. Det er oversendt til en spesialisert etat for formell identifisering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer