Srebrenica

Fant massegrav

Det er funnet en ny massegrav med levninger fra ofre i Srebrenica-massakren i Bosnia-Hercegovina i 1995.

TUSENVIS AV DØDE: Gravstøttene ved minnessenteret etter massakren i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina i 1995. Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP
TUSENVIS AV DØDE: Gravstøttene ved minnessenteret etter massakren i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina i 1995. Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP Vis mer
Publisert

Massegraven er funnet i nærheten av byen Kalinovik sør i landet, ifølge Den internasjonale kommisjonen for savnede personer (ICMP).

Ifølge Matthew Holliday, som leder ICMPs arbeid på det vestlige Balkan, er massegraven den som er funnet lengst unna Srebrenica – med god margin.

– Den befinner seg kun noen kilometer fra landsbyen Godinjska Bara, nære Trovo, der paramilitære henrettet seks bosnjak-fanger fra Srebrenica i midten av juli 1995, sier han.

Vist fram i folkemord-saker

Videoopptak av henrettelsen er blitt vist fram i de internasjonale straffesakene mot bosnisk-serbiske hærførere som ledet an i massakrene.

DØMT: Den bosniskserbiske tidligere generalen Ratko Mladic (78) er av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet funnet skyldig i å ha begått folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Video: AP/NTB Vis mer

Både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag har fastslått at Srebrenica-massakren, der anslagsvis 8.000 bosnjakiske gutter og menn ble drept av bosnisk-serbiske soldater, var et folkemord.

De bosnisk-serbiske lederne Radovan Karadzic og Ratko Mladic er begge dømt til fengsel på livstid for krigsforbrytelser og folkemord.

Mer enn tusen fortsatt savnet

Det er hentet inn DNA-materiale som samsvarer med prøver fra slektninger av personer i ti forskjellige savnetsaker. Det er oversendt til en spesialisert etat for formell identifisering.

Ifølge Almasa Salihovic, som er talskvinne for Srebrenica-minnesenteret, er det funnet levninger i mer enn 90 massegraver. Det antas at ofrene først ble dumpet i massegraver, og at de fleste så ble flyttet, i et forsøk på å legge skjul på massakren.

Salihovic sa til nyhetsbyrået AFP i sommer at det blir stadig vanskeligere å finne nye massegraver, og at slektninger «fortsatt leter etter mer enn tusen ofre».

Den forrige massegraven ble utgravd i 2016, ifølge Holliday.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer