New Jersey:

Fant massegrav

Arkeologer har funnet en 245 år gammel massegrav i New Jersey.

SJELDEN MYNT: Denne mynten ble funnet under utgravingen. Det var en soldats månedslønn på den tiden. Foto: Matt Rourke/ AP
SJELDEN MYNT: Denne mynten ble funnet under utgravingen. Det var en soldats månedslønn på den tiden. Foto: Matt Rourke/ AP Vis mer
Publisert

Arkeologene trodde først de hadde truffet jackpot når de fant en nesten perfekt og utrolig sjelden gullmynt fra 1766.

Det var helt til en av de frivillige graverne sa:

- Jeg tror jeg har funnet et bein.

Da stoppet alt.

Det forteller Jennifer Jenofsky i en uttalelse etter oppdagelsen. Hun er historiker og professor i sosiologi og samfunnsvitenskap ved University of New Jersey. Hun er også lederen av Red Bank Battlefield Park.

- Jeg kommer aldri til å glemme det øyeblikket. Det var vakkert, det var overveldende, og det var trist, fortsetter hun.

Flere soldater

Arkeologene forsto fort at ikke alle beina stammet fra kun ett menneske. Til slutt konkluderte de med at beinrestene hadde 13 forskjellige eiere.

Forskerne mener disse menneskene var tyske soldater, såkalte hessere, som var hentet inn av de britiske styrkene for å hjelpe til med å slåss.

I tillegg til beinrestene og mynten fant arkeologene blant annet fem muskettkuler, tinn- og messingknapper. De fant også en beltespenne fra en uniform med blodflekker på.

Slaget ved Røde Bank

Slaget forskerne mener soldatene døde under, var slaget ved Røde Bank. Det skjedde for 245 år siden, i 1777.

Slaget ved Red Bank var et forsøk fra britene og hesserne på å overta Fort Mercer, et amerikansk fort som ligger langs bredden av Delawareelva.

De mislyktes. Omtrent 377 hessiske tropper ble drept eller såret under slaget, mens amerikanerne mistet 14. Det skriver Washington Post.

Dette slaget har blitt ansett som det verste nederlaget hesserne opplevde under den revolusjonære krigen.

Vil finne DNA

Nå befinner alle beinrestene seg hos rettsmedisineren i New Jersey, der de skal prøve å finne DNA. Håpet er å kunne lære mer om soldatene, og hvor de kom fra.

- Vi håper vi kan finne ut hvem noen av disse menneskene var, har professor Jennifer Jenofsky uttalt.

- Hvis vi kan finne ut hva historien deres er, og vi kan fortelle den videre, vil det gi disse soldatene en identitet. Og for meg er det et veldig viktig øyeblikk i historien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer